fin del mundo 1
fin del mundo 2
fin del mundo 3
fin del mundo 4
fin del mundo 5

Bodega del Fin del Mundo

Het zijn stuk voor stuk geschifte wijnzotten, de dames en heren die ik in groepjes met variabele samenstelling wel eens uitnodig op De Wijnzolder als er weer nieuwe wijnen moeten geproefd worden. Domeinen sturen me spontaan flessen toe en ik breng zelf ook wel eens iets mee van op reis. En dan moet je twee dingen doen, heb ik ervaren. Eén: thuis proeven in de omstandigheden van ons kille kikkerlandje. Zo zijn er al verschillende rosés door de mand gevallen die op een Provençaals terras nochtans heerlijk smaakten. En twee: proeven in groep, nog het liefst met een reeks eigenwijze wijnzotten die extreem kritisch zijn. Zo haal je er de pareltjes uit. En dan nog is zelden iedereen op hetzelfde moment laaiend enthousiast. Er is altijd nog wel een kritische geest die een ultieme maar lanceert bij een van de wijnen uit een reeks. Dat was onlangs wel even anders toen we een heel arsenaal flessen proefden van Bodega del Fin del Mundo. Het moet zijn dat alle aanwezigen in een soort van hysterisch goede bui waren (wat ik enigszins betwijfel) of dat de aangeboden flessen zelfs voor wijnzotten van een uitzonderlijke kwaliteit waren, want de superlatieven waren niet van de lucht. En wat méér was: die waren er zelfs al van bij het proeven van de zeer betaalbare basiswijnen. Bodega del Fin del Mundo is een relatief jong wijnbedrijf uit – of all places – Patagonië, aan het geografische einde van de wereld. Helemaal in het zuiden van Argentinië, midden een stuk godvergeten woestijn, stampten een paar wijnzotten (alweer…) in 1999 een wijngaard uit de stenige zandgrond. Daar kwam een beetje vlijt en naarstigheid aan te pas, want men moest onder meer eerst een kanaal graven van twintig kilometer lang om voldoende smeltwater uit de Andes tot in dit uitgedroogde hellhole te krijgen. Waarom zoeken ze het in godsnaam zo ver en maken ze het zo moeilijk?, hoor ik u zuchten. Dat is, beste wijnliefhebber, omdat men voor u het beste wil. De woestijnige omstandigheden in het verre Patagonië zijn ideaal voor de kweek van wijndruiven. Er is praktisch altijd een onbewolkte lucht, dus rijpen de druiven perfect af. Anderzijds duiken de temperaturen ’s nachts de dieperik in. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur bedraagt tijdens de rijpingsperiode van de druiven meer dan twintig graden. Ideale omstandigheden zijn dat om de zogenaamde fraîcheur te houden, de zuurtjes die een wijn verteerbaar maken. Verder is er de heel lage luchtvochtigheid. Dat zorgt er samen met de permanente strakke wind voor dat schimmels geen kans krijgen. Op die manier maken ze aan het Einde van de Wereld wijn die per definitie en zonder moeite biologisch is. Wel, het zijn deze ideale omstandigheden die wijnen opleveren die de meest kritische wijnzotten omverblazen.

webdesign De Webstek