Château de Pellebouc

Toen stamvader Georges Thienpont uit Oudenaarde in 1921 een domein kocht in Saint Emilion, zal hij wellicht nooit gedacht hebben dat dit het begin zou zijn van een echte wijndynastie. Zowat alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van Georges senior zijn “in de wijn” gerold. Zijn nakomelingen zijn inmiddels zó bordelais geworden dat ze in Frankrijk Les Tjènponts genoemd worden. Het is werkelijk spectaculair als je op een kaart van Bordeaux de domeinen aanduidt waar de familie mee te maken heeft. Ze hebben op dit moment tientallen domeinen in eigendom, en ze verzorgen ook nog het management van een handvol andere. Er wordt gefluisterd dat de familie in Bordeaux per jaar ongeveer een miljoen flessen wijn produceert. En de prijzen van al die flesjes lopen op zijn zachtst gezegd wel wat uiteen.  De uitersten? Jacques Thienpont produceert op zijn Château Le Pin in Pomerol een wijn die afhankelijk van de jaargang verkocht wordt tussen 1.500 en 3.000 euro. Per fles. Boudewijn Thienpont is dan weer aan het werk in de buurt van Saint Emilion, in het zogenaamde Entre-deux-Mers. Zijn wijnen kan je aanschaffen voor een euro of tien. Ook per fles. Tussen die twee uitersten hangen wijnen als een Vieux Château Certan van Alexandre Thienpont (150 à 300 euro/fles). Maar ondanks die gigantische prijsverschillen tracht elke Thienpont het beste uit zijn wijnen te halen. “Dat geldt ook voor mijn wijnen van 10 euro”, zegt Boudewijn. “Er zit vakkennis achter onze producten. En er zitten ménsen achter, Thienponts. Net dat maakt het verschil met wijnen uit grote commerciële of industriële groepen. Trouwens, het is niet omdat een wijn uit Pomerol of Saint Emilion komt, dat hij automatisch beter smaakt, hé!”, voegt hij er fijntjes aan toe. De Wijnzolder koos voor de budgetvriendelijke witte en een rode wijn van Boudewijn Thienpont. De witte Château Pellebouc  is gemaakt van 60% sauvignon blanc, 30% sauvignon gris en 10% sémillon. Het is een zeer verteerbare wijn die het goed doet bij eerder lichte gerechten als geroosterde vis, zeevruchten of geitenkaas. De rode Pellebouc wordt vooral getypeerd door zijn hoog percentage merlot. Het is een fruitige, soepele rode wijn die toch structuur krijgt door de scheut cabernet sauvignon die aan de blend toegevoegd werd. Akkoord, wat betreft complexiteit is dit wellicht geen Le Pin, maar voor de prijs van één van die flessen krijg je bij mij een half palletje Pellebouc. Voor Le Pin zelf moet ik u doorverwijzen naar de collega’s in China en Rusland.

webdesign De Webstek