1
2
3
4
6
7
08
9
10
1111
2222
3333
4444

Domaine Pierre-Bise

Ik weet het: het is niet zonder risico. Als wijnhandelaars wijnen “uit de Loire” aanbieden, hebben ze het meestal uitsluitend over Pouilly Fumé en Sancerre. In het beste geval is daar ook nog een eenvoudige Muscadet bij. En toch: er is nog zoveel meer te vinden in de uitgestrekte wijngaard van de Loirevallei. Witte wijnen van de chenin blanc-druif, bijvoorbeeld. Of rode wijn van cabernet franc. Heel dikwijls zijn dat pareltjes. Alleen: de meeste mensen kennen die wijnen niet. Dus worden ze in de meeste wijnhandels nauwelijks aangeboden. En dat is verdomd jammer. Ik maakte in 2010 kennis met Claude Papin van het Domaine Pierre-Bise in de buurt van Angers. De aimabele man is een eind in de zestig en heeft in zijn lange carrière als wijnbouwer een heel eigen kijk op zijn stiel gekregen. Hij schuwt daarbij de heilige huisjes niet. Claude Papin werkt met een groot respect voor terroir en natuur, maar wil geen bio-label op zijn flessen. “Ce sont des menteurs”, vindt hij van de meesten die zich bio-wijnbouwer noemen. “Ze gebruiken even goed kopersulfaat en zwavel als elke andere traditionele wijnbouwer. En draai of keer het zoals je wilt, dat zijn geen natuurlijke producten!” Claude Papin is een wijnboer die zijn terroir wil laten spreken. Het klinkt natuurlijk goed om dat als verkoopspraatje aan te halen, maar in Papin’s geval is het meer dan dat. “Ik wil wijnen maken die de afkomst van de druif laten spreken en niet de eenvoudige, druifgerelateerde kenmerken”, zegt Papin. En het is verbazend hoe hij er effectief in slaagt de grond te laten spreken. Ik proefde onder meer twee droge witte wijnen bij Papin: een Anjou en een Savennières. Allebei 100% chenin blanc, allebei van 2008… en toch zo anders omdat ze elk op de andere oever van de Loire en op een andere ondergrond groeiden. Hetzelfde geldt voor twee rode wijnen op basis van cabernet franc: de ene komt van een ondergrond van schistes (leisteen), de andere van op spilite, een soort vulkanisch gesteente. Het resultaat is twee totaal verschillende wijnen. Dit deel van de Loirevallei is ook bekend om de zeer kwalitatieve zoete wijnen die er gemaakt worden. Sommige zijn peperduur, en dat is niet moeilijk als je beseft dat ze van rozijntjes gemaakt worden. Met andere woorden: veel werk en weinig liters. De zoete wijnen van Domaine Pierre-Bise zijn een referentie in de regio en ver daarbuiten. Maar ook hier weer hetzelfde: het zijn hoe dan ook relatief onbekende wijnen die je nauwelijks in de handel vindt. Ik hou wel van een risicootje, zeker als ik er van overtuigd ben dat ik kwaliteit in de flessen zitten heb. Vandaar dat ik een zestal wijnen van Papin heb laten overkomen. Wedden dat u er ook van overtuigd raakt dat de Loire méér is dan Sancerre en co?

 

webdesign De Webstek