OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Euro-Trip-Summer-2012-011-web
IMG_3112
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Trotereau_Quincy_11_hi _res

Domaine Trotereau

Toen mijn eerste pallet met nieuwe wijnen uit Frankrijk aankwam bij De Wijnzolder, moest ik aan een term uit de jongerentaal denken: EYHO. Voluit betekent dat eat your heart out, of in schoon Vlaams daar kan je een puntje aan zuigen! Dat spreekwoordelijke puntje mogen ze er voor mijn part in Sancerre of Pouilly Fumé aan zuigen. Die twee megabekende appellaties uit de Loire produceren witte wijnen op basis van sauvignon blanc, die niet zelden véél te duur zijn in vergelijking met de aangeboden kwaliteit. In de onmiddellijke omgeving liggen echter ook drie miniwijngebiedjes waar ze in de stijl van de bekende streekgenoten werken. Het zijn de nobele onbekenden Reuilly, Quincy en Menetou-Salon. Ik importeerde van twee domeinen drie verschillende cuvées op basis van sauvignon blanc. Drie keer voor 100% dezelfde druif, maar toch drie totaal verschillende wijnen met één gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn mooi rijp en hebben helemaal geen last van de irriterende geur van pipi de chat waar sauvignon uit Sancerre wel eens aan lijdt. Over het domein Mabillot leest u elders op deze website onder Loire. Hier hebben we het over het domein Trotereau in Quincy, dat wordt geleid door de zeer getalenteerde maar heel bescheiden Pierre Ragon. De appellatie Quincy heeft al een heel lange geschiedenis. Het was in 1936 de tweede appellatie van heel Frankrijk die erkend werd, na Châteauneuf-du-Pape. Het waren de cisterciënzermonniken die de sauvignon blanc introduceerden in de streek.
De kleine appellatie Quincy (200 hectare) situeert zich langs de oevers van de rivier Cher, tussen Vierzon en Bourges. De ondergrond bepaalt het karakter van de wijnen: de toplaag bestaat uit zand en silex, en daaronder vind je roze kalksteen. Door die configuratie rijpt de sauvignon hier makkelijker en de wijnen verouderen mooier. Niet meer dan 50 jaar geleden stonden de wijnen van Quincy en Reuilly hoger aangeschreven dan die van Sancerre en Pouilly-Fumé, en ze werden ook duurder verkocht dan hun (momenteel) bekende naamgenoten. Quincy en Reuilly zijn veel van hun pluimen verloren, omdat veel wijnmakers er voor kozen om “nerveuze” sauvignons te maken, in een typische stijl zoals je die overal kunt produceren. Met de domeinen Trotereau en Mabillot (zie aldaar) vonden we echter twee wijnboeren die ervoor gekozen hebben om terug te keren naar de stijl die beide appellaties zo uniek maakt: wijnen vol mineraliteit, zoals je ze alleen op dat terroir kunt maken. Van het domein Trotereau importeer ik de vieilles vignes . Dat “oud” mag u heel letterlijk nemen: de wijn is gemaakt van stokken die in 1905 geplant werden.

 

webdesign De Webstek