IMG_6880
IMG_6886
IMG_6889
IMG_6936
IMG_6891
IMG_6892
IMG_6893
IMG_6929
IMG_6894
IMG_6898
IMG_6907
IMG_6909
IMG_6917
IMG_6921
IMG_6923
IMG_6943
IMG_6930

Château Jean-Pierre Gaussen

« Mes vins sont éternels », zegt Jean-Pierre Gaussen uit Bandol (tussen Marseille en Toulon, de Provence dus) over zijn « longue garde »-bandols. Dat wil zeggen dat we hier echt een bewaarwijn vast hebben. 99% mourvèdre (en 1% grenache, omdat het in 2007 zo moest van de wijnwet) leveren een zeer gestructureerde wijn die ook nu al lekker is (na karafage). Schenk deze wijn bij een stuk rood vlees van de grill, rosbief, filet van hert, hazenrug… of bewaar hem (ik dronk deze zomer een 1987 op het domein en die was nog in grote vorm…) Jean-Pierre Gaussen aanbidt de mourvèdre-druif, en dat is niet meteen de meest makkelijke romance die je kunt aangaan. Mourvèdre heeft een heel dikke schil en het duurt stresserend lang vooraleer de tannines van de druif mooi rijp worden. Daarvoor is zon nodig, véél zon. Maar laat dat nu gelukkig een van de dingen zijn waaraan ze aan de azurenkust geen gebrek hebben. Het resultaat van op het goede moment geplukte mourvèdre is een wijn die weliswaar mooi rijp is, maar toch ook bijzonder krachtig blijft. Daarom zegt de wijnwet in Bandol dat je kan volstaan met de helft mourvèdre. De rest mag je aanvullen met bijvoorbeeld grenache, die de wijn een stuk zachter en toegankelijker maakt. Maar ik zei het al: Jean-Pierre aanbidt mourvèdre. En dus gebruikt hij in zijn topcuvées geen 50%, maar 95% van de bodybuildersdruif. “Vroeger mochten we tot 99% gaan, maar dat rapaille van de appellation contrôlée heeft beslist om het maximumpercentage te verminderen. Ce sont des cons!” Jean-Pierre liep rood aan van woede toen hij het vertelde. Echte liefde is vurig en passioneel. 95% of 99% mourvèdre… Eén ding is zeker: de longue garde-bandols van Gaussen zijn wijnen met ballen. Als je ze jong wilt drinken, bouw je best een flinke zuurstofkuur in, bijvoorbeeld in een karaf. En als je het geduld hebt om na de oogst pakweg tien jaar te wachten, dan word je beloond met wijnen die tot de allermooiste van Frankrijk mogen gerekend worden. Ook al kan je dat misschien niet meteen zeggen van de maker ervan…

 

webdesign De Webstek