jas1
jas2
jas3
jas4
jas5

Domaine du Jas

Ik weet het: het lijkt soms echt wel hokus pokus. Biodynamische wijnboeren stoppen koeiendrek in een koeienhoorn, begraven die enkele maanden onder de grond en mengen dan een homeopathisch kleine hoeveelheid van die gerijpte drek in een grote ton water. Die moeten ze dan dynamiseren door er met een stok in rond te draaien. Pas na een uur zwoegen is het water-met-een-beetje-gerijpte-str… klaar om op de wijngaarden te sproeien. “Rare jongens, die biodynamische wijnboeren”, zou Obelix zeggen terwijl hij met zijn wijsvinger tegen zijn voorhoofd tikt. Want ze doen nog meer vreemde dingen: ze houden bij zowat alles wat ze doen rekening met de stand van de planeten en ze zaaien onkruid tussen hun stokken. Maar neen, voor zover ik weet dansen ze niet bij volle maan in hun blote flikker rond een beeldje van Bacchus… Of heel dat rare gedoe helpt? Ik weet het niet zeker, maar wat ik wél weet is dat ik bij biodynamische wijnboeren nog nooit zwakke kneusjes van wijnstokken gezien heb. Hun planten groeien en bloeien dat het een lieve lust is, ook in moeilijke omstandigheden zoals bij droogte of op zeer arme ondergronden. Kwaad kan het dus duidelijk niet, en bovendien ben je bij de biomannen ook zeker van zuivere wijnen zonder resten van pesticides of andere smeerlapperij. Iets anders is natuurlijk de kwaliteit van de wijn. Niet zelden maken producenten van natuurlijke wijnen een product dat… euh… gewoon niet lékker is. Dan heb je al eens een zuivere wijn gevonden, maar als hij niet te zuipen is dan is er natuurlijk ook niets aan. In het Zuid-Franse Suze-la-Rousse, aan de voet van de Mont Ventoux, ontdekte ik een biodynamische wijnboer die wél weet wat lekkere wijn is. Pierre Pradelle maakt op zijn Domaine du Jas een reeks heel mooi getypeerde rode wijnen met de klassieke druiven uit de streek: grenache, syrah en cinsault. Die komen terug in zijn Côtes du Rhône Villages 2014 en in de topcuvée Visan 2015. Verder liet ik nog een 100% grenache komen (Serre du Roule 2015) en een 100% syrah (Cabre d’Or 2015). Alle vier zijn het heel verschillende wijnen met een eigen karakter en één constante: het zijn zowel in de neus als in de mond heel zuivere wijnen zonder opsmuk. Het zijn dan misschien wel rare jongens bij het Domaine du Jas, maar van lekkere wijn maken kennen ze iets!

webdesign De Webstek