1
2
slider_mondivin_white_400
tiffan
tiffan1
tiffan's
villany
villany2

Mondivin

Mondivin is het Hongaarse wijnproject van Nederlanders Erik Sauter en Jan Van Lissum, die er samenwerken met de Hongaar Ede Tiffán. Sauter is wijnhandelaar in Maastricht, Van Lissum is de directeur van GaultMillau Nederland. De twee kwamen zo onder de indruk van de wijnkwaliteit in het Zuid-Hongaarse Villàny, dat ze een eigen project opstartten. Ze vonden daarbij een kompaan in Ede Tiffán, die in de streek een groot wijndomein leidt. In 1993 besloten de drie Mondivin op te starten. De eerste wijngaard die ze destijds aankochten was die in Sterntal en daar komt de cabernet franc wijn uit ons assortiment vandaan. De Cabernet-Franc-stokken zijn in 1963 aangeplant en zijn nu dus al meer dan 50 jaar oud. Deze wijngaard wordt bovendien beschouwd als een van de allerbeste van de hele streek. De druiven worden apart verwerkt en in de beste jaren als ‘Quintessence’ gebotteld. De rendementen per hectare, een belangrijke kwaliteitsfactor, liggen rond de 20 hectoliter. Dit is ongeveer een derde van wat de topdomeinen in Bordeaux als een normale opbrengst beschouwen. De oogst 2007 is een van de allerbeste die er ooit in dit gebied binnengehaald zijn. Optimale rijpheid, rijkdom en kracht krijgen het juiste tegenspel dankzij een vitale zuurgraad, hoogwaardige tannines, verrassende fijnheid en een werkelijk indrukwekkende lengte. Bij Mondivin maken ze ook een spectaculaire rosé. “Rosé” en “spectaculair” gaan meestal niet samen, maar in dit geval passen ze wel bijeen. Strak en droog, rood fruit en géén snoepjes… Dit lijkt wel een toprosé uit Bandol.

 

webdesign De Webstek