adega selas
Bairrada01
SANYO DIGITAL CAMERA
SANYO DIGITAL CAMERA
Coimbra
0003CD63F6F4B8
7dac6d47-084c-4d85-b25b-865eed53a3e0
1
selas4

Rama & Selas

Zit u goed neer?  Spanje produceerde vorig jaar 241 miljoen flessen cava. Twee derden daarvan werden naar het buitenland gestuurd. Van al die miljoenen flessen cava, die voornamelijk in de streek van Barcelona gemaakt worden, komen er meer dan 11 procent naar België. We ontkurkten hier met zijn allen in 2013 maar liefst 27 miljoen flessen Spaanse bubbels. Cava is in België booming business: in het jaar 2000 werden er amper 788.000 flessen naar hier gestuurd. In 2008 waren dat er al 9 miljoen, en vorig jaar dus drie keer zoveel. En nog een laatste sprekend cijfer: tussen 2012 en 2013 was de groei alweer plus 2,5 miljoen flessen.
Ook in Portugal wordt er schuimwijn gemaakt. Die noemen ze daar geen cava maar espumante. Hoeveel er daarvan geëxporteerd wordt, heb ik niet kunnen vinden. Het zou wel eens kunnen dat de export naar België zich tot nog toe beperkt tot 1.200 flessen. Dat is namelijk het aantal dat bij De Wijnzolder geleverd werd. Om maar te zeggen: Portugese espumante is in België totaal onbekend. Ik kon er nochtans vaststellen dat men er erg professioneel bezig is met de schuimwijnproductie. Rama & Selas is een samenwerkingsproject tussen de bazen van twee wijndomeinen in de Bairrada. Dat gebied in de buurt van de stad Coimbra (tussen Porto en Lissabon) is dé schuimwijnstreek bij uitstek in Portugal. De witte schuimwijn die ik liet overkomen is gemaakt van chardonnay, aangevuld met de autochtone druiven bical, arinto en baga. Op die baga – een blauwe druif – komen we trouwens straks nog terug. De espumante wordt gemaakt op de klassieke champagne-manier, met een tweede gisting in de fles. Voor wie daar een beetje in thuis is: eerst worden de basiswijnen gedurende een flinke periode sur lie opgevoed, en na de tweede gisting krijgen ze nog een rijpingsperiode van minstens 14 maanden.  De schuimwijn bevat minder dan 2 gram restsuiker per liter en is daarmee een “extra brut”. De wijn is dan ook niets voor zoetekauwen: hij is zeer strak, met frisse zuren en afsluitend bittertje. We ontdekten nog iets speciaals bij Rama & Selas. Ze maken er ook een rode schuimwijn – neen, neen: geen rosé, maar een rode! Dit wat bizarre drankje wordt gemaakt van de autochtone baga-druif. Het is vreemd om een donkerrode wijn te zien met een schuimende kraag, die beendroog is en ook wat tannines heeft. We proefden deze wijn bij hét streekgerecht bij uitstek daar: leitão. Dat is speenvarken van de grill met een very spicy saus. En echt waar: de rode schuimwijn smaakte erbij als bij ons de frisse pils bij de biefstuk-friet.

 

webdesign De Webstek