zaterdag te proeven

IL GRANDE TRUCCO VAN ONZE TOSCAANSE WIJNBOER 
Governo all’ uso toscano. Zo heet de nieuwe wijn van ons Toscaanse wijndomein Travignoli (foto). De familie Busi uit de Chiantistreek blaast hiermee een eeuwenoude Toscaanse traditie nieuw leven in.
Al sinds de 14de eeuw werkt men in de Toscaanse Chiantistreek voor de Governo-wijnen met ingedroogde druiven. De eerst geplukte druiven (10 à 15% van de oogst) laat men drogen op matten in de zon. Deze ingedroogde druiven worden nadien toegevoegd aan wijn die bijna uitgegist is. Op die manier ontstaat dus een tweede gisting. Het gevolg is dat de wijn vroeger drinkbaar (want zachter) is.
Bovendien krijg je een wijn met zeer intense aroma’s van rood fruit, een volle dieprode kleur en zeer zachte tannines.
De methode was de laatste decennia wat in onbruik geraakt. “Het is een techniek die veel tijd en geld kost”, weet Giovanni Bussi van Villa Travignoli. “Maar het levert een uitstekend resultaat op en daarom hebben we beslist om de Governo-techniek weer in te voeren.”
Wie de grande trucco met de ingedroogde druiven eens wil komen proeven, is de komende twee zaterdagen welkom van 10 tot 18 uur.

VILLA TRAVIGNOLI (Toscane)
rood     Chianti Rùfina Governo DOCG 2016        9,90
 

webdesign De Webstek