Wijnabonnement

Enkele jaren geleden startte De Wijnzolder met een nieuw initiatief: het wijnabonnement. Ik had van veel mensen gehoord dat ze wel geïnteresseerd waren in de wijnen die ik op zaterdag in de winkel laat proeven, maar moeilijk in Sint-Laureins geraakten. “Als de berg niet naar Mohammed komt, zal Mohammed naar de berg moeten gaan”, dacht ik. Dus startte ik het wijnabonnement. Aangezien dit abonnement zo’n succes is, gaat het ook in het nieuwe seizoen door. Wie wil kan nu ook instappen.
Dat werkt zo. Om de twee weken laat ik in de winkel een aantal wijnen proeven. Daarvan selecteer ik er elke maand zes. Die zes flessen krijgen de abonnees maandelijks thuis geleverd, met bovenop nog een korting van 10%. De rekening voor die zes flessen schommelt tussen 55 en 75 euro. Meestal gaat het om vier flessen rood en twee flessen wit. Betaling gebeurt bij levering, of nadien via storting. Abonnees verbinden zich niet voor een lange periode en kunnen op gelijk welk moment uitstappen. Het abonnement komt meestal op de laatste woensdag of donderdag van de maand.
Ongeveer een week vóór het abonnement komt, stuur ik een mail met het aanbod van de maand. Zijn er bepaalde flessen die u niet interesseren, dan kan u die wisselen voor andere. U kan als het nodig is ook eens een maand overslaan.

Inschrijven kan gewoon via een mailtje naar info@dewijnzolder.be. Ik contacteer u dan van zodra er een nieuw abonnement aankomt.

Dit was het abonnement voor de maand december 2023:

Beste abonnee,

Op de valreep van 2023 breng ik u een reeks feestelijke wijnen. Omdat we straks lekker willen aperitieven zitten er ook heerlijke Franse bubbels bij. De rest van de selectie zocht ik in Frankrijk, Spanje en Zuid-Afrika.

 Domaine Bersan (Saint-Bris, Bourgogne, Frankrijk)
Crémant de Bourgogne – bubbel – 19,70 euro
Feesten zonder bubbels, dat gaat niet. Daarom nog eens deze werkelijk fantastische schuimwijn die veel, héél veel champagnes doet verbleken.
Hij is gemaakt van 100% pinot noir. Die rijpt maar liefst 36 maand ‘sur lattes’. Het resultaat is van een verfijning die weergaloos is.
Ik liet deze wijn al een paar keer blind proeven bij sommeliers, en telkens denken ze dat ze een topchampagne proeven.

Saint-Bris 2015 – wit – 15,70
100% sauvignon blanc, de specialiteit van de streek van Saint-Bris. Deze wijn werd voor 70% opgevoed in eiken vaten. Dit is een heel complexe witte wijn die echt het terroir van Saint-Bris etaleert met heel minerale toetsen maar ook een uitgesproken peperigheid. De sauvignon blanc geeft natuurlijk een mooie fraîcheur aan de wijn, maar deze Saint-Bris is ook ongewoon vol voor een sauvignon.
Schenk hem klassiek bij zeevruchten of jonge geitenkaas, maar vergeet niet dat hij ook past bij kruidige schotels als kip curry. Ik proefde hem deze week nog en kan bevestigen: hij is na acht (!) jaar nu perfect op dronk en je kan hem nog maximum een jaar bijhouden.

Altydgedacht (Durbanville, Zuid-Afrika)
Pinotage 2019 – rood – 16,60
Pinotage is de “nasionale druif” van Zuid-Afrika. Die levert in veel gevallen een wat rustieke wijn op met verbrande aroma’s. Deze pinotage van Altydgedacht daarentegen is zeer mooi gemaakt. Rijp maar niet lomp, aromatisch maar niet ordinair, krachtig maar niet agressief. Hij is nog heel wat jaartjes bij te houden, maar aarzel niet om hem nu reeds in te zetten bij rundvlees, chili con carne, moussaka enz.

 

Domaine de la Perdrix (Côtes du Roussillon, Frankrijk) (biologisch)

Rêves rood 2020 – rood – 10,00
Deze rode instapwijn van het domein uit het uiterste zuiden van Frankrijk –  de buurt van Perpignan – is gemaakt van syrah, grenache, mourvèdre en carignan.
De druivensoorten worden afzonderlijk vergist en nadien geassembleerd. De wijn rijpt 6 maand op inox cuves.
De neus van rood fruit is licht kruidig en wat gerookt. De mond is warm maar fris, met mooie zuren.
Deze wijn past perfect bij de dagdagelijkse keuken: gegrild vlees, rood vlees, charcuterieschotels…
Je kan hem nog een jaar of 4 jaar wegleggen.

Pazo da Maga (Ribeira Sacra, Galicië, Spanje)
Demo 2019 – rood – 10,90 euro
Viticultura heroica. Zo noemt men de wijnbouw in dit onherbergzame deel van het Noord-Spaanse Galicia. In Ribeira Sacra helpt het om een lichte vorm van waanzin te torsen vooraleer je met wijnbouw start. Griezelig steile hellingen van meer dan 60 %, smalle granieten terrasjes waarop nauwelijks één rijtje wijnstokken past, wijngaarden die moeilijk bereikbaar zijn en dus volledig met de hand moeten bewerkt worden. En bovendien zomertemperaturen van meer dan 40 graden…
“Het is een hel. En vanuit die hel komt Demo”, schrijft wijnboer Antonio Lombardia op zijn etiket. Het Spaanse “Demo” betekent trouwens “duivel”…
De Demo is gemaakt van 100 procent mencia, een lokale druivensoort die trouwens ook in het aanpalende Bierzo geteeld wordt.
De Demo is een elegante rode wijn, eerder op finesse dan op kracht gemaakt. In de neus rijp rood fruit, een tikje balsamico en een bussel gedroogde kruiden. In de mond spelen bijzonder fijne zuurtjes de hoofdtoon. De tannines zijn fijn en mooi rijp.
Dit is een wijn voor bij fijne vleesgerechten, maar je kan er veel kanten mee uit. Ik proefde er in Galicië “pulpo” bij: inktvis met paprika’s en olijfolie, een feest.

Cialu (Rioja, Spanje)
Cialu crianza 2019 – rood – 7,90 euro
De nieuwe jaargang van deze sterkhouder van De Wijnzolder is net binnen. Bodegas Cialu is een klein familiedomein dat in Noord-Spanje in de zogenaamde Rioja Alta ligt. Dat is het hoogstgelegen deel van de Rioja, waar traditioneel de fijnste wijnen gemaakt worden. De crianza is gemaakt van 75% tempranillo, 15% garnacha en 10% mazuelo. De nieuwe jaargang rijpt 14 maanden in eiken vaten van 225 liter, en dat levert een zijdezachte wijn op met een zekere houtinvloed (koffie, vanille) en heel mooi rijp rood fruit. Deze prijs/kwaliteit-topper is nu op dronk en kan nog vijf jaar mee. Combineer hem met niet al te krachtige vleesgerechten of pasta met vlees.

Voor deze selectie bedraagt de totale kostprijs 80,80 euro. Min de korting komt dat op 72,72 euro.


 

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF