comp1
Dominio-del-Plata1
hist1
nos21
nos31
suzannabalbo

Dominio del Plata

DE EVITA VAN DE WIJN
Ah, ons madammeke wil wetenschapperke worden?! Ik zal u eens laten voelen wat wetenschap is, zie! Lap! En lap! En nu naar uw kamer! En dat ik u niet meer hoor!
Zo ongeveer moet het er aan toegegaan zijn toen de Argentijnse Susana Balbo ergens in de jaren ’70 aan haar vader vroeg of ze nucleaire wetenschappen mocht gaan studeren.
Susana was geboren in Mendoza in een traditioneel gezin met Italiaanse roots. In een macho-land als Argentinië was als meisje verder studeren in die tijd erg uitzonderlijk, en al zeker niet in een wetenschappelijke richting. De vader van Susana moet oprecht gevreesd hebben voor een nucleaire ramp toen hij haar studiekeuze uitdrukkelijk verbood.
Maar net als die andere sterke Argentijnse dame, Eva ‘Evita’ Perón, liet Susana Balbo zich nadien niet meer van de wijs brengen door de ongeschreven regels van het machismo.
Voor de lieve vrede liet ze de kernenergie voor wat ze was, en ze schreef zich in aan de universiteit voor een opleiding wijnkunde. Deze keer durfde vaderlief niet te weigeren, want die opleiding lag helemaal in het verlengde van wat de familie generaties lang gedaan had: wijn maken.
In 1981 studeerde Susana af als allereerste vrouwelijke oenologe in de Argentijnse wijngeschiedenis. Twintig jaar lang werkte ze voor een hele resem topdomeinen in Argentinië, en telkens was ze er de allereerste wijnmaakster ooit.
In 1999 richtte ze haar eigen domein op: Dominio del Plata. Het wijnhuis ligt adembenemend te wezen tegen de achtergrond van het Andesgebergte. Susana maakt er inmiddels een hele reeks wijnen.

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF