Untitled-9
Untitled-8
14
15
16
17
339_laquai
Untitled-2
1
Untitled-3
Untitled-4
Untitled-5
Untitled-6
Untitled-7
Wein-Laquai

Weingut Laquai

De broers Gilbert en Gundolf Laquai hebben hun zaakjes goed bekeken. Ze kochten in het stadje Lorch langs de Rijn een voormalig militair domein en bouwden daar hun wijndomein uit. De broers werken in het wijngebied van de Rheingau, waar de rielingdruif de plak zwaait. Ze zijn grote voorstanders van de steillagenweinbau. Dat wil zeggen dat ze hun druiven het liefst laten groeien op steile hellingen. Dat is moeilijk werken, maar daartegenover staat dat de druiven beter rijpen en de wijnen een meer complexe mineraliteit krijgen. Veel wijnboeren oogsten al hun wijngaarden tegelijk en maken er dan één wijn van. Dat doen de Laquai’s niet. Ze houden druiven van de verschillende “terroirs” allemaal netjes apart. Zo komt het dat je bijvoorbeeld in hun aanbod een “schiefer auf löss” vindt: druiven die komen van een wijngaard waar een dik pak leisteen bovenop een laag zand ligt. En zo’n ondergrond geeft een heel andere wijn dan druiven die gegroeid zijn op een bodem met een andere samenstelling.

Schiefer auf Löss 2012, Kapellenberg
Riesling zoals riesling hoort te zijn : heel droog, strak en zeer mineralig. Je kan bijna de leisteen (Schiefer) ruiken waarop de wijnstokken groeien. Als je deze wijn jong drinkt, krijg je ook nog een fruitige toets. En als je lang genoeg wacht, krijgt deze riesling de onvermijdelijke “gout de pétrol”.

Cabernet Sauvignon 2009, Kapellenberg
Het is bijna ongelooflijk: een 100% cabernet sauvignon uit Duitsland. Zelfs in Bordeaux krijgen ze de cabernet dikwijls niet helemaal rijp. Hoe zouden ze dat dan in Duitsland doen? De cabernet van de broers Laquai is een beetje een “spielerei”. Het perceeltje waar de druiven groeien is piepklein en ligt hoog op de flanken van de Rijn pal zuid gericht. Ze oogsten de druiven heel laat, soms pas in eind oktober-november. Als ze geluk hebben heeft het dan nog niet al te veel geregend en zijn de druiven niet rot. Met andere woorden: dit is een wijn die alleen gemaakt wordt als alles mee zit. En u zal merken: in 2009 zat alles perféct mee!

 

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF