DSC04031
DSC04023
DSC04025
DSC04027
DSC04029
DSC04030
DSC04033
DSC04034
DSC04035
DSC04039
DSC04040
DSC04041
DSC04042
DSC04043
DSC04045
DSC04046

Domaine Bersan

Pierre-Louis Bersan uit Saint-Bris le Vineux in het meest noordelijke deel van de Bourgogne is een kleerkast van een kerel. De jongeman is een niet onverdienstelijk rugbyspeler en dat is er ook aan te zien. Twee massieve schouders bekronen een borstkas die de lokale smid van Saint-Bris in tijden van materiaalschaarste zonder schroom als aambeeld kan gebruiken. Toen ik hem voor het eerst ontmoette, stond het trainingsjasje dat de jongeman aangetrokken had, onder zijn gespierde lijf gespannen als het vel van een trommel.
Onder Saint-Bris ligt nog een tweede, volledig in de steen uitgehouwen ondergronds dorp. De kelders van Bersan werden net als de rest van de ondergrondse gemeente van de elfde tot de dertiende eeuw uitgegraven als schuilplaats. De streek was toen de frontlinie van de oorlogen tussen de Franse en de Engelse koning. Nadien bleken de kelders een ideale plek om wijn te bewaren. En ook onze rugbykleerkast maakt nog steeds gebruik van het doolhof aan gangen en kelders.
‘Ik ben een wijnbouwende Bersan van de eenentwintigste generatie’, vertelde Pierre-Louis me.  ‘We hebben ontdekt dat de eerste Bersan’s die hier in Saint-Bris ‘vigneron’ waren, in 1453 startten. Dat is straks zes eeuwen geleden! Ook ik heb mijn hele jeugd lang gespeeld in deze kelders. Het was voor mij dan ook onmogelijk om voor een ander beroep te kiezen.’
De specialiteit van Saint-Bris is sauvignon blanc. Maar dat neemt niet weg dat men er ook de klassiek-bourgondische pinot noir en chardonnay teelt. En het is van elk van die druiven dat ik een wijn liet komen naar Sint-Laureins: de Sauvignon de Saint-Bris, de Bourgogne Côtes d’Auxerre (chardonnay) en de Crémant de Bourgogne (100% pinot noir). Die drie waren voor mij de uitschieters toen ik er ging proeven, maar het was vooral de bubbelwijn die een enorme indruk op me maakte. Zonder overdrijving: deze crémant is wat mij betreft beter dan het gros van de champagnes die ik al proefde. Voor de kenners: de crémant rust 36 maand ‘sur lattes’ en is nauwelijks gedoseerd.
De sauvignon en de chardonnay dragen de naam ‘Cuvée Marianne’. Het zijn de topcuvées van Bersan’s witte wijnen, gemaakt van de beste percelen. Toen ik hem vroeg waar die naam vandaan kwam, viel een wat ongemakkelijke stilte in de kelders van Saint-Bris.  ‘Marianne was mijn zus. Ze is in 2008 gestorven, net het jaar dat ik afstudeerde aan de wijnhogeschool. Anorexia. Een vreselijke ziekte.’

In de reportage hieronder maakt u vanaf minuut 14 kennis met Pierre-Louis.

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF