famille-crucifix
5
2
1
3
4
6

Champagne Crucifix

Ik proefde de Crucifix premier cru Brut Prestige enkele jaren geleden met enkele vrienden en werd bijna letterlijk van mijn stoel geblazen. “Dit is de beste champagne die ik ooit proefde”, was mijn conclusie. En dus besliste ik meteen om hem te importeren.
De voorouders van de huidige familie Crucifix kweekten druiven en verkochten ze aan de grote champagnehuizen. In 1947 was André Gabriel de mede-oprichter van een coöperatieve “le Val d’Or”. Een handvol druivenkwekers ging voor het eerst zélf champagne maken. Een aantal jaar later besliste André Gabriel om een eigen wijn te gaan maken onder de naam “Gabriel-Potier”. Potier was de familienaam van zijn vrouw Paula. Hun dochter Nelly trouwde met Pierre Crucifix, en zo kwam de huidige naam van de champagne op de proppen. In 1960 creëerden ze de Champagne Pierre Crucifix. Hun zoon Jean-Jacques sloot in 1973 bij het domein aan. Hij moderniseerde het domein en nadat hij het overgenomen had, veranderde de merknaam naar Champagne Jean-Jacques Crucifix. Inmiddels is de vijfde generatie al in aantocht: zoon Sébastien zorgde in 2005 voor een nieuwe naamsverandering naar “Crucifix Père et Fils”. En met zo’n naam kunnen ze nog een tijdje verder… tenminste als Sébastien zelf ook voor een zoon zorgt.
Met gelijke delen pinot noir en chardonnay is deze champagne heel krachtig en robuust gemaakt. Daardoor kan je hem niet alleen als aperitief of bij schelpdieren drinken, maar past hij ook bij feestelijke schotels met kip, kalfsvlees of zelfs pluimwild. In tegenstelling tot veel andere champagnes komt de Prestige van Crucifix helemaal niet zuur over en heeft hij zelfs een vrij uitgesproken “rondeur”. Dat komt onder meer omdat de druiven rijpen in een wijngaard die een heel mooie expositie heeft ten opzichte van de zon. De verleidelijke rondheid van de wijn is in ieder geval niet veroorzaakt door suiker: de wijn kreeg een dosage van maar 9 gram suiker per liter. Voor een “brut” mag met gaan tot 12 gram. Anderzijds rust 20% van de chardonnay een poos op houten vaten, wat ook wel wat rondheid toevoegt aan de wijn.

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF