1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13

Fairview

De Zuid-Afrikaanse wijnboer Charles Back van het domein Fairview zit niet gauw verlegen om een stunt. Het begon allemaal toen hij een paar jaar geleden een proces aan de broek kreeg van de Franse wijnbonzen. Sindsdien vindt hij er een duivels genoegen in om de Franse wijnwereld te jennen.

Charles Back verbouwt niet alleen druiven, maar is ook een professioneel producent van geitenkaas. Op zijn domein in Paarl lopen dan ook een heel pak geiten rond. De meeste van zijn wijnen dragen de naam Fairview, maar voor enkele cuvées heeft hij aan zijn melkgeiten gedacht. Back is een groot liefhebber van de Franse Rhônewijnen, en ook daar inspireerde hij zich op voor het benoemen van zijn wijnen. Zijn “Goats do Roam” (letterlijk: “geiten slenteren rond”) is niet geheel toevallig een verwijzing naar de Franse “Côtes du Rhône”. In hetzelfde Franse wijngebied vind je een “Côte Rôti”. Bij Back wordt dat “Goat-Roti”, of gebakken geit.

De Fransen waren helemaal niet opgezet met de woordspelletjes van Back. Via een proces in de Verenigde Staten probeerden ze de geitenboer te verplichten om wereldwijd de semi-Franse benamingen van zijn etiketten te verwijderen. Tevergeefs, want behalve heel wat gratis publiciteit voor de Zuid-Afrikaanse wijnboer, leverde de klacht niets op. Ten einde raad beslisten de Fransen dan maar om de wijn in hun eigen land te bannen. Prompt organiseerden de werknemers van Charles Back een betoging. Ze trokken naar het gebouw van de Franse “Trade Commission” in Kaapstad met een magnum Goats do Roam, een geitenkaas en een zak geitenmest. De wijn en de kaas werden in dank aanvaard, maar aan het standpunt van de Fransen veranderde niets: de wijn is en blijft verboden in Frankrijk.

Maar Back had nog wel wat meer kleine pesterijtjes achter de hand. Na zijn Goats do Roam en zijn Goat Rôti maakt hij nu nog een hele reeks andere wijnen die fijntjes verwijzen naar Franse appellaties. Bij Back kan je nu bijvoorbeeld terecht voor een Bored Doe (een”verveelde geit”, maar tegelijk een verwijzing naar Bordeaux) en een Goat Door ( de “deur van het geitenhok” klinkt ook wel als het Bourgondische wijngebied van de Côte d’Or). Ik kan me een beetje voorstellen hoe groen de Franse wijnbobo’s daarmee lachen…

Charles Back is niet alleen een rottweiler als het over woordspelletjes gaat. De man doet er alles aan om zijn zwarte wijngaardwerkers een beter leven te bezorgen. Zo richtte hij de Fair Valley Farmworkers Association op. Zijn werknemers kregen 18 hectare land ter beschikking. Daarop kweken ze hun eigen druiven en in de installaties van hun baas mogen ze nadien hun eigen wijn maken. Met de opbrengst daarvan bouwen ze huizen en zorgen ze voor allerlei voorzieningen. Het project biedt op die manier al onderdak en zorg aan 42 gezinnen.

De 2013-versie van de Zuid-Afrikaanse Goats do Roam-wijnen van Fairview zal de eerste zijn die het Fairtrade-label draagt.
De inspanningen van eigenaar Charles Back worden nu beloond met het Fairtrade-embleem.
De internationale organisatie die de Fairtrade-labels toekent, is actief in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Wie het logo wil, moet aan strenge sociale, economische en milieurichtlijnen voldoen. Elk jaar is er een stevige audit die controleert of de regels gevolgd worden.
Een deel van de opbrengst van de verkoop van Goats do Roam komt voortaan rechtstreeks ten goede aan de maar liefst 450 “wine workers” die bij de productie betrokken zijn.

 

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF