Château Saransot-Dupré 2018

17,20

AOP Listrac, Médoc, Frankrijk

Beschrijving

Listrac-Médoc is linkeroever, en dan weten kenners dat er waarschijnlijk veel cabernet sauvignon gebruikt is. Maar dat is bij de wijnen van Yves Raymond niet het geval. “Het terroir van Listrac is redelijk vochtig en koel”, weet de baas van Saransot-Dupré. “En de klassieke cabernet doet het daar niet goed. Toch bepaalde de wijnwetgever in de jaren 1970 dat er voor nieuwe wijngaarden in de hele Médoc minstens 75 procent cabernet moest geplant worden. Men hield daarbij geen rekening met de specifieke situatie in Listrac.”
“Onze voorgangers waren slimmer”, benadrukt Raymond. “Uit cijfers van 1957 blijkt dat er toen twee keer zoveel petit verdot stond dan cabernet sauvignon. Petit verdot heeft de naam een moeilijk ras te zijn, maar hier bij ons wordt die druif elk jaar makkelijk rijp, net na de merlot.”
Het gevolg is dat ze bij Saransot-Dupré de laatste jaren meer dan 20% petit verdot aan de merlot toevoegen en de cabernet zo goed als achterwege laten.

Saransot-Dupré werd enkele jaren geleden uitgeroepen tot de beste Cru Bourgeois van de hele Bordeauxregio en dat was zeker niet onterecht. De 2018 geurt naar kersen en cassis. De mond is tegelijk krachtig en zacht, met een soort van ingetogen klasse die typisch is voor topbordeaux.

The ’Grand vin’ of Saransot-Dupré