NIEUWS

30/6/2021
NOG STEEDS GRATIS LEVERING IN DE REGIO
Belofte maakt schuld. Bij het begin van de covidcrisis beloofden we al dat alle leveringen in de regio gratis waren zolang corona duurde. Het vieze beest is nog steeds het land niet uit, dus blijven we met plezier op onze wijnfiets springen om u gratis te bedienen in de regio Gent-Brugge-Terneuzen.
Wanneer u een online bestelling maakt via www.dewijnzolder.be/webshop, klik dan ‘lokale bezorging (gratis)’ aan bij uw bestelling. En voor u het goed en wel beseft sta ik bol-punt-com-gewijs aan uw deur.

4/6/2021

PROMOTIE ASPERGES!
Zaterdag koopt u 3 kilo AA-asperges (geschild en in een zak) voor 30,00 euro.
Graag reserveren op 0497 573 573, info@dewijnzolder.be of pb!
De normale aanbiedingen (kilo’s en halve kilo’s AA of A) zijn er natuurlijk ook.

21/4/2021
ASPERGES: AL TWEE EURO GOEDKOPER!
De aanvoer vanuit aspergekwekerij Spitsbroek in het Nederlandse Eede vergroot door het zonnige weer. En dat heeft nu al effect. In vergelijking met vorige week zijn sommige prijzen al twee euro gedaald!
Aanstaande zaterdag zijn volgende dagverse kwaliteiten beschikbaar:

AA wit | geschild en verpakt | 1 kg: 17,50 euro
AA wit | geschild en verpakt | 0,5 kg: 9,00 euro
A wit | geschild en verpakt | 1 kg: 16,50 euro
A wit | geschild en verpakt | 0,5 kg: 8,50 euro
soepasperges | geschild en verpakt | 1 kg: 12,00 euro
De Wijnzolderwinkel is enkel open op zaterdag van 10 tot 18 uur. Uw bestelling reserveren is niet verplicht, maar wel verstandig.
Bel 0497-573 573 of mail naar info@dewijnzolder.be.

WIJN UIT DE MOL AL METEEN UITVERKOCHT
De voorraad Bremmer Calmont van het domein Franzen uit Bremm aan de Moezel is voorlopig uitverkocht. De wijnberg kwam vorige week voor in het programma De Mol en ook de kranten besteedden aandacht aan de wijn.
Dat resulteerde in een stormloop op de flessen riesling. Inmiddels is alles uitverkocht en door de paasdagen kunnen we de wijnboer voorlopig niet bereiken om bij te bestellen.
Wie de wijn wil, mag zijn naam en het gewenste aantal flessen doorgeven op info@dewijnzolder.be. We houden u dan op de hoogte over de nieuwe levering.

NU OOK EEN MINI-WIJNZOT-DOOSJE
De geestige wijnavonturen van uw dienaar en drie flessen van domeinen die in het boek figureren. Dat is het mini-WijnZotte Doosje dat we vanaf nu ook aanbieden. Het pakket kost 50 euro, en u krijgt er gratis een professionele kurkentrekker bij.

In mijn boek ‘Wijnzot!’ vertel ik over mijn avonturen bij wijnboeren wereldwijd. Tijdens de eindejaarperiode gingen massaal veel WijnZotte Dozen de deur uit: een cadeauverpakking met het boek en zes flessen, om al lezend van een glaasje wijn uit het boek te genieten. Die dozen zijn trouwens nog steeds te koop.
Maar van dat pakket maakten we nu ook een miniversie. Het doosje bevat drie lekkere flessen en het boek, plus een kurkentrekker. De wijnen komen uit Portugal (Dona Maria tinto), Frankrijk (Petit Chablis van Séguinot) en Zuid-Afrika (de rode Goats do Roam).

WIJNZOT!
Zopas verscheen mijn eerste wijnboek: ‘Wijnzot !’.
Op de achterkaft lees je volgende tekst:

Tien jaar lang al trekt sommelier Paul Wallaert de halve wereld rond op zoek naar lekkere wijnen. Tijdens zijn reizen ontmoet hij markante wijnboeren en komt hij niet zelden in hilarische situaties terecht. Hij moet op de vlucht voor agressieve everzwijnen tijdens een ochtendwandeling in Zuid-Frankrijk, leert in Portugal een wijnboer kennen die zijn flessen onder water bewaart en ontmoet in Zuid-Afrika een koppige wijnmaker die met de voeten speelt van de Franse overheid.
‘Ik wilde in de eerste plaats een boek schrijven vol ‘geestige vertelselkes’, zegt wijnzot Paul Wallaert. Het zijn stuk voor stuk echt gebeurde, boeiende verhalen waar humor nooit ver weg is.
Wijnzot! is een boekje voor levensgenieters. Dat de lezer onderweg nog iets bijleert over wijn, is mooi meegenomen.

Paul Wallaert (Eeklo, 1962) volgde vanaf 2005 een opleiding sommelier en behaalde in 2008 zijn diploma aan de Université du Vin in Suze-la-Rousse (Frankrijk). In Sint-Laureins richtte hij daarna De Wijnzolder op, waar hij tot op vandaag wijnhandelaar en wijnlesgever is. Alvorens hij de wijnmicrobe te pakken kreeg, was hij correspondent voor de krant Het Volk, voor Radio 2 Oost-Vlaanderen en voor enkele plaatselijke Meetjeslandse bladen. Nadien ging hij ook een tijdlang aan de slag als freelance copywriter.

Het boek telt 176 bladzijden.
Het kost 20 euro + 3,90 euro verzendkosten. Wanneer u het afhaalt in de winkel, hoeft u uiteraard geen verzendingskosten te betalen.
Bestellen (al dan niet in combinatie met wijnen uit het boek) kan in de webshop.

Het is verder ook te koop:

– in De Wijnzolder (zaterdag van 10 tot 18 uur of na afspraak)
– in de Standaard Boekhandel
– voor NL: bij Bruna Oostburg en Remortel Hulst


EXTRA HANGTIJD VOOR GOATS-WIJNBOER

In Zuid-Afrika zit het wijnjaar 2021 er zo goed als op. De oogst loopt dezer dagen op zijn laatste benen aan de overkant van de wereldbol. “En het belooft een goed jaar te worden”, vertelde Charles Back van Fairview vorige week. Charles is de man van de iconische Goats do Roam-wijnen, waarmee hij (zoals u in mijn boek Wijnzot! kan lezen) de Franse wijnbobo’s ferm op de zenuwen werkte.
“De witte druiven zijn bijna allemaal geoogst. Het feit dat het weer vanaf deze week wat koeler wordt, is een groot voordeel”, weet Charles. “Dat levert onze blauwe druiven wat extra hangtijd op. De koelte vertraagt de rijping en dat is goed voor de complexiteit van de toekomstige wijnen. Bovendien krijgen we zo na de drukke oogst van de witte druiven nu ook zelf wat extra hangtijd”, lacht de joviale Afrikaner. “Tot nog toe zijn we erg blij met de kwaliteit van het fruit dat we hebben zien rijpen. En het lijkt er ook op dat we afstevenen op een bovengemiddelde opbrengst!”

EEN OUDE BEKENDE IS TERUG: CLOS MONICORD UIT BORDEAUX
We hebben drie nieuwe bordeaux’ in ons assortiment.
U leest er meer over in deze nieuwsbrief.

STELLENBOSCH HEEFT EEN MERLOTPROBLEEM
Het was verrassend nieuws: ik kan sinds kort geen merlotwijn meer aankopen van het gereputeerde Zuid-Afrikaanse Rust en Vrede. En dat heeft alles met de opwarming van het klimaat te maken.
Rust en Vrede is een van de meest vooraanstaande wijnhuizen aan de Kaap. Men maakt er onder meer een aantal zogenaamde single variety-wijnen, telkens van één druivensoort: syrah, cabernet sauvignon en… merlot. Maar die laatste cuvée produceren ze voortaan dus niet meer.
Merlot rijpt makkelijk en dat doet de druif nu de das om in de regio Stellenbosch. Dat heeft te maken met het verschillende tempo van de fenolische of schilrijpheid en de vruchtrijpheid. Het vruchtvlees van de merlot rijpt door de opwarming zodanig snel, dat de rijping van de schil niet kan volgen. Het resultaat is dat je ofwel wijnen krijgt met veel te hoge alcoholpercentages, ofwel met onrijpe, groenige smaken. Dus nie meer merlot nie, beslisten ze bij Rust en Vrede.
Dat wil trouwens niet zeggen dat ze alle stokken van die druivensoort nu rooien. De druiven van de betere – lees: koelere – percelen, maken nog deel uit van de blends. Dat zijn de wijnen die Rust en Vrede maakt door verschillende druivensoorten te mengen.
Het probleem doet zich niet enkel voor bij Rust en Vrede. Nog meer domeinen in Stellenbosch bouwen merlot af. En zelfs in andere Zuid-Afrikaanse regio’s zoals Swartland vind je de populaire druif minder en minder. Overigens is de opwarming dan wel weer goed nieuws voor de wijngaarden van grenache en syrah in koelere regio’s van Zuid-Afrika. Die doen het de laatste tien jaar opmerkelijk beter dan voordien.
We hebben nog enkele doosjes merlot van Rust en Vrede, maar wanneer die weg zijn is het definitief gedaan.

RUST EN VREDE (Stellenbosch)
rood – Merlot 2017 – 17,40

RIJK’S HEEFT GEKOZEN
Je kan de familie Dorrington van het domein Rijk’s uit het Zuid-Afrikaanse Tulbagh niet verwijten dat ze niet weten wat ze willen. Wijnzolderklanten kennen ongetwijfeld de werkelijk fantastische shiraz (syrah) van het domein. Maar inmiddels zijn we aan de laatste doosjes van die wijn toe, want… Rijk’s stopt met de productie van shiraz.
Ik viel bijna van mijn zolder toen ik dat nieuws hoorde. ‘We willen meer focus en bovendien: iederéén maakt shiraz in Zuid-Afrika. Dan moet je kiezen’, zegt eigenaar Tiger Dorrington. Het gevolg is dat het domein voortaan enkel nog werkt met de witte chenin blanc en de blauwe pinotage. Ook dat zijn heel lekkere wijnen, daar niet van, maar het blijft toch pijn doen dat ze de syrah daar rooien.
De ‘private cellar’-reeks van Rijk’s zijn behoorlijk prijzige wijnen: 19 euro voor de chenin blanc en bijna 30 euro voor de pinotage. Maar sinds enkele weken zitten nu ook de betaalbaarder versies van deze wijnen in ons assortiment: het ‘touch of oak’-gamma van de witte en de blauwe druif.
De witte chenin en rode pinotage zijn onweerstaanbaar lekkere wijnen met massa’s fruit in aroma en smaak. Voor de witte gaat dat eerder naar tropisch fruit, voor de rode denk je aan rijpe rode bessen. En beide wijnen geven ook wat ze beloven in hun naam: een subtiele eiktoets. Die is zo mooi verweven in het geheel dat hij de twee wijnen hoog optilt zonder prominent te zijn, een beetje zoals Mick Jagger de backing vocals deed op ‘You’re so vain’ van Carly Simon.
Ik zou zeggen: kom ze eens proeven, maar jammer genoeg mag dat niet van corona. Een proefflesje aanschaffen en dat thuis gezellig leegslabberen mag natuurlijk wel! Voortaan is de winkel als vanouds weer op zaterdag open van 10 tot 18 uur.

RIJK’S (Tulbagh, Zuid-Afrika)
wit – Chenin Blanc Touch of Oak 2018 – 11,60
rood – Pinotage Touch of Oak 2017 – 14,00

LOCKDOWN, MAAR WINKEL BLIJFT OPEN!
Net zoals tijdens de eerste lockdown mag de Wijnzolderwinkel open blijven.
Inmiddels is er ook meer duidelijkheid over wat kan en niet kan.
In een notendop:
– open op zaterdag van 10 tot 18 uur
– maximum twee mensen tegelijk in de winkel, mondmasker uiteraard verplicht
– afstand houden van 1,5 meter
– degustaties zijn verboden, dus proeven zit er de komende weken niet in
GRATIS LEVERING AAN HUIS
Ondertussen bezorgen we alle wijnbestellingen in de regio Gent – Brugge – Terneuzen gratis aan huis. Bestellen kan telefonisch (0497 573 573), via info@dewijnzolder.be of in de webshop.
Wanneer u een online bestelling maakt via www.dewijnzolder.be/webshop, klik dan ‘lokale bezorging (gratis)’ aan bij het afronden.

MONDIVIN DERDE BESTE ROSÉ BIJ PROEFSCHRIFT
Het gerenommeerde Nederlandse wijntijdschrift Proefschrift koos de beste rosés van dit jaar. Onze Hongaarse Mondivin, die we als enige wijnhandel importeren in de Benelux, scoorde de derde plaats. In totaal namen maar liefst 208 roséwijnen deel aan de wedstrijd.
Dit vonden de Proefschrift-proevers van onze wijn:

ZOLANG CORONA DUURT: GRATIS BEZORGING MET DE WIJNFIETS
Na de lancering van onze wijnfiets, twee weken geleden, heeft u massaal beslist dat u dat vehikel wel eens van dichtbij wilde zien. We zijn nu bijna 800 kilometer verder en hebben al leveringsritten gemaakt tot in het verre Landegem, Merelbeke en Sint-Michiels Brugge…
Om maar te zeggen: een eerste onderhoud van de nagelnieuwe wijnfiets dringt zich al op.
Niet dat u me slecht gezind krijgt door via de webshop al die doosjes te bestellen die her en der moeten afgeleverd worden. Fietsen is mijn meug en het mooie weer kreeg ik er zomaar bij. Neen, u hoort me niet klagen.
Daarom hebben we maar meteen de knoop doorgehakt. Zolang het ergerlijke coronabeest ons het leven moeilijk maakt en de zin in een rit naar de Wijnzolderwinkel hypothekeert, blijven wij in de regio Gent-Brugge-Terneuzen gratis aan huis leveren met de wijnfiets.
Wanneer u een online bestelling maakt via www.dewijnzolder.be/webshop, klik dan ‘lokale bezorging (gratis)’ aan bij uw bestelling. Enkele tellen later springen wij op onze fiets om u het lekkers te brengen. Gratis én duurzaam. Er is nog hoop na corona.

CORONA: WIJN GRATIS THUISBEZORGD
Er is goed nieuws voor wie de komende weken liever niet de baan opgaat. Tot nader order bezorgen we immers alle wijnbestellingen uit de regio gratis aan huis. Bestellen kan telefonisch (0497 573 573), via mail (info@dewijnzolder.be) of langs de webshop (www.dewijnzolder.be/webshop). En voor wie bang is dat het virus wijngewijs zou meekomen: voor alle zekerheid bereiden we onze pakketten voor met hygiënische handschoenen aan.

NEDERLANDSE KLANTEN BETALEN NU OOK GRATIS MET PAYCONIQ
Belgische Wijnzolderklanten kunnen al een poos betalen met de Payconiq app, maar dat kan nu ook voor de wijnliefhebbers uit Nederland. Payconiq is een heel veilige app die aangeboden wordt door Bancontact. U betaalt gratis via de smartphone.
Meer informatie: https://www.payconiq.nl

GRATIS GLAZEN GEBRUIKEN
Voor hele grote feesten heeft De Wijnzolder nu grote hoeveelheden glazen ter beschikking.
We beschikken nu over telkens 400 stuks wijn- en schuimwijnglazen, die we gratis uitlenen aan wie wijn aankoopt bij De Wijnzolder.
Het wijnaanbod van De Wijnzolder bevat ook een uitgebreid gamma aan zeer betaalbare wijnen en start bij prijzen van 4,85 euro/fles, BTW inclusief.
Ongeopende flessen nemen we met de glimlach terug. 

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF