ER IS SCHOON GERIEF UIT TOSCANE ONDERWEG
Ik was vorige week op prospectie in het Toscaanse Montecucco. Dat is een totaal onbekend wijngebied dat aanleunt bij het wereldberoemde en peperdure Brunello di Montalcino. Binnenkort kan u zelf komen vaststellen dat ze in Montecucco minstens even goede wijnen maken als bij de buren, en dat tegen een fractie van de prijs. Ik ben nog maar net terug en dus zijn de nieuwe wijnen wel al bijna onderweg, maar nog niet geleverd.

MEETJESLANDSE SNOECK-BROUWSELS
De Wijnzolder gaat samenwerken met een wel héél lokaal project. Stokerij Snoeck uit Eeklo maakt likeuren, jenever, gin en eau de vie uit plaatselijke ingrediënten. Ze werken er met honing uit Balgerhoeke, kersen uit Watervliet, vlierbloesems uit het hele Meetjesland… Die vind je allemaal terug in de brouwsels van Diedrik Snoeck. In de volgende nieuwsbrief leest u er alles over.

DONA MARIA KOMT NAAR EETCAFE DEN OS
Op maandag 19 februari zijn wijnliefhebbers welkom voor een bijzondere ontmoeting in de Vlaamse Ardennen. Françoise Emery van het Portugese wijndomein Dona Maria komt dan immers op bezoek in Eetcafé Den Os in Nukerke.
Françoise begint de weg naar Vlaanderen al goed te kennen, want in oktober van vorig jaar was ze al voor een degustatie op De Wijnzolder.
Deze keer komt ze naar Nukerke, aan de voet van de Koppenberg, halfweg tussen Oudenaarde en Ronse. In Eetcafé Den Os kookt chef Hilde Poppe niet alleen de pannen van het dak, ze heeft er ook heel veel aandacht voor de wijnen die bij haar gerechten geschonken worden. En zo kwam ze destijds bij De Wijnzolder terecht. Enkele Dona Maria-wijnen staan al op de kaart van het gezellige eetcafé, maar wie ze allemaal eens wil proeven moet absoluut die maandagavond vrijhouden.
Dona Maria is een prachtig domein uit de 18de eeuw in de Alentejo-regio. Dat zal u met eigen ogen kunnen vaststellen tijdens de proeverij, want Françoise vertelt ook over de geschiedenis van Dona Maria en toont er heel wat beelden bij.
Uiteraard wordt er tijdens de voorstelling ook geproefd. Er komen acht Dona Maria-wijnen op de proeftafel in verschillende prijsklassen. Françoise begeleidt de proeverij in het Engels.
De avond start om 20.00 u. Het aantal plaatsen is beperkt, dus vooraf inschrijven is verplicht. Deelnemen kost 10 euro en er is geen enkele aankoopverplichting. Wie voor minstens 100 euro Dona Maria-wijn koopt, krijgt die 10 euro trouwens als korting terug.
Inschrijven? Stuur een mail naar info@dewijnzolder.be, bel naar 0497-573 573 of geef uw naam en mailadres door aan Hilde.

Proeverij Dona Maria: maandag 19 februari, 20 uur.
Eetcafé Den Os, Oude Steenweg 10, Nukerke (Maarkedal)


MEE OP WIJNREIS NAAR DE PROVENCE?
Van zondag 5 tot en met vrijdag 10 mei en ook nog eens van 19 tot 24 mei trekken we met Wijnzolderklanten op wijnreis naar de Provence. De reis wordt een afwisseling tussen wijnbezoeken en toerisme.
Het is mijn bedoeling om elke dag een wijnbezoek aan te vullen met een ‘alternatieve’ toeristische activiteit. De platgetreden paden laten we links liggen, want veel mensen waren al eerder in de Provence. Maar ik merk dat er in de regio ook veel leuke dingen te beleven zijn die wat onder de radar blijven.
Wat de wijnbezoeken betreft, gaan we uiteraard langs bij ‘mijn’ Domaine du Jas in Suze-la-Rousse. Ik start heel binnenkort een samenwerking met een splinternieuw domeintje van twee sympathieke broers: Domaine du Trompe l’Oeil in Carpentras. Ook daar gaan we eens kijken. Verder bezoeken we het Château Jean-Pierre Gaussen in Bandol, waar ze volgens mijn bescheiden mening zowat de beste wijn van heel Frankrijk maken. En ik heb tenslotte ook contact met Erwin De Vriendt, de Gentse eigenaar van Clos des Frères in Sarrians. Zijn Vacqueyras gooit elk jaar hoge ogen en schopte het onlangs zelfs tot op de cover van het gereputeerde wijntijdschrift La Revue du Vin de France.
Enfin, u merkt het: op wijngebied zal er geen gebrek aan inspiratie zijn, temeer omdat er ook nog enkele interessante maisons du vin zijn in de streek.
Het logement is ook al geregeld. We overnachten in een kleinschalig en zeer comfortabel vakantiedomein met zeven woningen: Les Belles Heures in de buurt van Vaison-la-Romaine. De zoon van het koppel dat het domein uitbaat, is oenoloog en werkt voor verschillende wijndomeinen in de regio. Ook dat opent dus weidse perspectieven…
Ik beperk de twee groepen tot 16 personen. Er zijn al heel wat mensen ingeschreven, maar voor de reis van 5 tot 10 mei zijn er nog enkele plaatsen vrij.
Wilt u meer weten over deze reis (ook over de kostenregeling), stuur me dan een mailtje of bel me even (0497-573 573). Wacht niet te lang, want zoals gezegd gaan we met niet meer dan 16 mensen per reis.
 
Wijnreis Provence:
– zondag 5 tot en met vrijdag 10 mei 2024
– zondag 19 tot en met vrijdag 24 mei 2024

IN DE KRANT

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF