Wijnabonnement

Zesf jaar geleden startte De Wijnzolder met een nieuw initiatief: het wijnabonnement. Ik had van veel mensen gehoord dat ze wel geïnteresseerd waren in de wijnen die ik op zaterdag in de winkel laat proeven, maar moeilijk in Sint-Laureins geraakten. “Als de berg niet naar Mohammed komt, zal Mohammed naar de berg moeten gaan”, dacht ik. Dus startte ik het wijnabonnement. Aangezien dit abonnement zo’n succes is, gaat het ook in het nieuwe seizoen door. Wie wil kan nu ook instappen. Dat werkt zo. Om de twee weken laat ik in de winkel een aantal wijnen proeven. Daarvan selecteer ik er elke maand zes. Die zes flessen krijgen de abonnees maandelijks thuis geleverd, met bovenop nog een korting van 10%. De rekening voor die zes flessen schommelt tussen 55 en 70 euro. Betaling gebeurt bij levering, of nadien via storting. Abonnees verbinden zich niet voor een lange periode en kunnen op gelijk welk moment uitstappen. We kunnen ook à la tête du client werken. Wie bijvoorbeeld geen wit lust, krijgt dan enkel rood. Heeft u interesse of wenst u nog meer informatie? Bel of mail!

Dit was het abonnement voor de maand april:

 

Beste abonnee,

Vorige week kwam de zomer al even de neus aan het raam steken. Daarom voorzien we deze keer enkele lichte, zomerse witte en rode wijnen uit Nieuw-Zeeland en Hongarije. Deze maand begonnen we ook te werken met een zeer fijn domein in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Ook daarvan vindt u deze maand drie wijnen.

Warwick (Stellenbosch, Zuid-Afrika)

First Lady Chardonnay 2016 – wit – 9,40
Deze niet-geëikte chardonnay kan je een beetje vergelijken met een Chablis. Het is een wijn die licht en verfrissend is, maar toch vol smaak zit. Die kenmerken zorgen ervoor dat hij zeer breed inzetbaar is aan tafel. Zonder verblijf op eiken vaten behoudt deze wijn zijn tintelende frisheid. Denk aan perziken en meloen, in evenwicht gebracht met een toetsje grassigheid, venkel en wat tropisch fruit. Aan tafel? Combineer bijvoorbeeld met gegrilde kip of gepocheerde zalm met mierikswortel en dille. Op dronk en nog een jaar of drie te bewaren.

First Lady Cabernet Sauvignon 2015 – rood – 9,40
Wijnstokken zijn een beetje als mensen. Daarom kozen ze bij Warwick voor deze wijn voor de levenslustige jonge stokken om een energieke wijn te maken, vol leven en misschien een beetje brutaal. Het is ten voeten uit een klasse-cabernet, maar zonder het gewicht en de ernst van ouderdom. Vleugjes zoethout, sigarenkistje en zwarte bessen duelleren met vers rood fruit.
Deze wijn is gemaakt van 100% cabernet sauvignon, die 14 maanden verouderde op eiken vaten. Men gebruikt alleen de wat oudere vaten, zodat de eik niet domineert. De wijn is klaar om te drinken en blijft nog een vijftal jaar springlevend. Combineer deze wijn met geroosterd lamsvlees, stoofpotten of varkensvlees.

Three Cape Ladies 2013 – rood – 18,50
James Bond maakt er in de nieuwe film ‘Carte Blanche’ geen geheim van dat hij Warwick’s ‘Three Cape Ladies’ het ideale drankje vindt om de mooie Felicity Willing te verleiden. De Bond-film is momenteel nog in opname, maar de link met Warwick konden we al lezen in het boek van Bond-schrijver Jeffrey Deaver.
‘Three Cape Ladies’ is een hommage aan de drie generaties vrouwen die het Warwick domein opbouwden. De wijn is een zogenaamde ‘cape blend’ en dat wil zeggen dat er verplicht wat van de Zuid-Afrikaanse inheemse druif pinotage moet inzitten. Hier wordt die druif aangevuld met cabernet sauvignon en shiraz.
De wijn ging voor maar liefst 24 maanden op eikenhouten vaten. Toch blijft het fruit baas in deze wijn. Niet het hout, maar rood fruit zoals aardbeien en kersen voeren de hoofdtoon. Die worden aangevuld met subtiele toetsen van tabak en leer. De wijn is zacht en romig en tegelijkertijd vol van smaak met ronde tannines.
Deze wijn is zeker tien jaar bij te houden, maar in zijn jeugd is hij ook al bijzonder drinkbaar. Lekker bij vleesgerechten als entrecôte of traag gegaard varkensvlees met pikante saus.

Saint-Clair (Marlborough, Nieuw-Zeeland)

Bishop’s Leap sauvignon blanc 2016 – wit – 9,10
Deze sauvignon blanc is een tintelfrisse wijn met voor sauvignon typische stuivende aroma’s van kruisbessen, groene appels en passievrucht. Dit is een frisse wijn met mooie zuren, die toch niet bijten. Drink deze zomer- en lentewijn als aperitief, bij zeevruchten of slaatjes. Nu al op dronk, maar kan nog vier jaar mee.

Bishop’s Leap pinot noir 2014 – rood – 12,90
De druiven voor deze pinot noir werden in de vroege ochtenduren geplukt om de frisse aroma’s optimaal te bewaren. In de neus van deze plezierwijn herkent u ongetwijfeld rijpe kersen en een beetje eik. Dit is een lichtvoetige rode wijn die je zelfs een klein beetje gekoeld mag schenken. Ook hier spelen de zomer en de lente weer de hoofdrol. Te drinken bij lichte gerechten (pasta en zo). Ook deze wijn is perfect op dronk en kan nog vier jaar liggen.


Fekete (Szekszard, Hongarije)

Kékfrankos 2009 – rood – 10,20
De druif Kékfrankos kent u misschien als Blaufränkisch uit Oostenrijk. Het is dezelfde druivensoort, maar in deze streek levert ze een rijpere wijn af. Niettemin is dit een lichte wijn, met de nadruk op rood fruit. Smeuïg zacht in de mond, maar zeker geen blockbuster. Ik zou dit drinken bij lichte vleesgerechten (varken, kalf) of zelfs bij kip. Is nu op dronk en nog een jaar of twee bij te houden.

Voor deze selectie bedraagt de totale kostprijs 69,50 euro. Min de korting komt dat op 62,55 euro.

 

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF