Wijnabonnement

Enkele jaren geleden startte De Wijnzolder met een nieuw initiatief: het wijnabonnement. Ik had van veel mensen gehoord dat ze wel geïnteresseerd waren in de wijnen die ik op zaterdag in de winkel laat proeven, maar moeilijk in Sint-Laureins geraakten. “Als de berg niet naar Mohammed komt, zal Mohammed naar de berg moeten gaan”, dacht ik. Dus startte ik het wijnabonnement. Aangezien dit abonnement zo’n succes is, gaat het ook in het nieuwe seizoen door. Wie wil kan nu ook instappen.
Dat werkt zo. Om de twee weken laat ik in de winkel een aantal wijnen proeven. Daarvan selecteer ik er elke maand zes. Die zes flessen krijgen de abonnees maandelijks thuis geleverd, met bovenop nog een korting van 10%. De rekening voor die zes flessen schommelt tussen 55 en 75 euro. Meestal gaat het om vier flessen rood en twee flessen wit. Betaling gebeurt bij levering, of nadien via storting. Abonnees verbinden zich niet voor een lange periode en kunnen op gelijk welk moment uitstappen. Het abonnement komt meestal op de laatste woensdag of donderdag van de maand.
Ongeveer een week vóór het abonnement komt, stuur ik een mail met het aanbod van de maand. Zijn er bepaalde flessen die u niet interesseren, dan kan u die wisselen voor andere. U kan als het nodig is ook eens een maand overslaan.

Inschrijven kan gewoon via een mailtje naar info@dewijnzolder.be. Ik contacteer u dan van zodra er een nieuw abonnement aankomt.

Dit was het abonnement voor de maand juni 2024:

Beste abonnee,

Het abonnement bestaat deze maand uit twee nieuwe producten, een nieuwe jaargang en enkele vaste waarden.
Nog dit: eind juli is er traditioneel géén abonnement, maar als u iets nodig heeft spring ik tijdens de ‘abonnementloze’ periode met plezier op mijn wijnfiets. De winkel blijft trouwens de hele zomervakantie open op zaterdag of na afspraak.
U hoort me ergens na half augustus terug.
Fijne vakantie gewenst!

Château Saransot-Dupré (Médoc, Bordeaux, Frankrijk)

Saransot-Dupré blanc 2022 – wit – 13,90

De witte Médoc van het domein Saransot-Dupré is in bijzonder goed gezelschap gesignaleerd. Bordeauxkenner Jane Anson situeert hem in de top 5 van de beste witte wijnen uit die regio. De witte Saransot van nog geen 14 euro wordt geflankeerd door wijnen die 5 tot 27 keer meer kosten!
Eind 2023 jaar proefde Anson ruim 40 witte wijnen uit de Médoc. Dat beroemde gebied ligt op de linkeroever van Bordeauxwijngaard. De witte van Saransot-Dupré scoorde bijzonder goed met een vierde plaats en 94 punten.
Maar erg opvallend is de rest van de top 5. Die bestaat stuk voor stuk uit dure en grote namen. Winnaar Château Margaux kost in de handel maar liefst 380 euro, of 27 keer meer dan onze Saransot. Voor de witte Mouton Rothschild tel je 181 euro neer en de Lynch Bages kost 79 euro. De witte wijn van Brane Cantenac haalde dezelfde score als Saransot-Dupré, maar die kost 70 euro. En dat is nog altijd vijf keer meer dan ons prijsbeest. Wijnboer Yves Raymond vertelde me vorige maand dat hij even met de ogen moest knipperen toen hij het lijstje voor het eerst onder ogen kreeg.
Eerlijk gezegd: de grande dame van Bordeaux heeft er niet naast geproefd. De witte Saransot-Dupré is een heerlijke wijn die vooral uitblinkt door zijn bijna acrobatisch evenwicht. Hij bestaat voor de helft uit sémillon en voor de andere helft kiest Yves Raymond voor sauvignon blanc, aangevuld met een spatje muscadelle. 80% van de witte wijn gaat op eiken vaten. Het resultaat is een wijn die eerst bijzonder fris binnenkomt, maar al snel zijn kracht en volheid etaleert. In de afdronk merk je de getoaste toetsen van de eiklagering. De wijn doet het goed bij visgerechten en schaaldieren, maar hij smaakt ook bij schapen- en geitenkaas. Toen ik vorig jaar op bezoek was in het château, serveerde Yves hem bij asperges met mousselinesaus. En ook dat was hemels.

Saransot-Dupré 2018 – rood – 16,70
Listrac-Médoc is linkeroever, en dan weten kenners dat er waarschijnlijk veel cabernet sauvignon gebruikt is. Maar dat is bij de wijnen van Yves Raymond niet het geval. “Het terroir van Listrac is redelijk vochtig en koel”, weet de baas van Saransot-Dupré. “En de klassieke cabernet doet het daar niet goed. Toch bepaalde de wijnwetgever in de jaren 1970 dat er voor nieuwe wijngaarden in de hele Médoc minstens 75 procent cabernet moest geplant worden. Men hield daarbij geen rekening met de specifieke situatie in Listrac.”
“Onze voorgangers waren slimmer”, benadrukt Raymond. “Uit cijfers van 1957 blijkt dat er toen twee keer zoveel petit verdot stond dan cabernet sauvignon. Petit verdot heeft de naam een moeilijk ras te zijn, maar hier bij ons wordt die druif elk jaar makkelijk rijp, net na de merlot.”
Het gevolg is dat ze bij Saransot-Dupré de laatste jaren meer dan 20% petit verdot aan de merlot toevoegen en de cabernet zo goed als achterwege laten.
Saransot-Dupré werd enkele jaren geleden uitgeroepen tot de beste Cru Bourgeois van de hele Bordeauxregio en dat was zeker niet onterecht. De 2018 geurt naar kersen en cassis. De mond is tegelijk krachtig en zacht, met een soort van ingetogen klasse die typisch is voor topbordeaux. Dit is een wijn die nog jááááren meekan, maar nu al heel toegankelijk is als u hem enkele uren vooraf opent. De wijnboer spreekt van een bewaartermijn (afhankelijk van de temperatuur van de kelder) tussen 20 en 50 jaar!
Schenk hem bij alle mogelijk vleesschotels, charcuterie, grillades, wild, kazen van koeien- en schapenmelk.

Château Pérac 2018 – rood – 10,40
Pérac zou je de tweede wijn van Château Saransot-Dupré kunnen noemen.
Het is net als zijn grote broer een Listrac-Médoc, maar de samenstelling is anders.
Deze Pérac 2018 bestaat voor twee derden uit merlot. Cabernet Franc (22%) en cabernet sauvignon (13%) vervolledigen de blend.
In de neus heeft hij voornamelijk rood fruit en in de mond is hij zijdezacht. Dit is een typevoorbeeld van een moderne, soepele en toegankelijke bordeaux voor een groot publiek, zonder ordinair te zijn.
Je kan de Pérac in een goede kelder zo’n 10 jaar bewaren. Combineren met gerechten? Zie hierboven!

Wijngoed d’Hellekapelle (Heuvelland, België)
Picon van d’Helle – bitterzoet rood – 18,90
Picon is eigenlijk van oorsprong een bitter aperitief uit Marseille, maar tegenwoordig is het vooral populair in het noorden van Frankrijk en net over de skreve in het Heuvelland. Het wordt gemaakt van sinaasappelschillen, gentiaanwortel en kina. Je kan het bittertje in ontelbaar veel cocktails gebruiken, maar echte diehards verkiezen toch de versie met witte wijn. Bij d’Hellekapelle mengen ze de bitterlikeur met hun Zilveroogje. Dat is een witte wijn van de auxerrois-druif. De Picon van d’Helle is een onweerstaanbaar lekker aperitief. Ijskoud schenken, schudden voor gebruik.  Na opening nog lang in de koelkast te bewaren.

Domaine Morin-Langaran (Languedoc, Frankrijk)

Picpoul de Pinet 2023 – wit – 8,50
Nieuwe jaargang van een oude bekende. Deze witte wijn wordt gemaakt langs de oevers van het bassin de Thau in Zuid-Frankrijk (ten westen van de Provence) en past wonderwel bij alles wat ze uit die lagune opvissen. Dit is een frisse wijn voor bij zeevruchten (oesters, mosselen…) en bij lichte visgerechten. Ik vind hem trouwens ook bijzonder lekker als aperitief. Deze wijn is nu al op dronk en kan nog een jaar of drie mee.

La Salute (Veneto, Italië)
Cerasaio raboso 2021 – rood – 9,60

Dit is een wijn van 100% raboso, een lokale druif in de regio van Venetië. De wijn gaat voor een deel op houten vaten, de rest blijft in inox. De kleur is eerder licht en aromatisch zitten we bij rijpe kersen. In de mond krijgen we een rijpe wijn met een heel mooi evenwicht: fijne zuurtjes, aanwezige maar heel zachte tannines en een mooie rondeur. Deze wijn doet het goed bij allerhande vleesgerechten: geroosterd vlees, vederwild en stoofpotjes, bijvoorbeeld van lam. Is nu al zeer mooi op dronk, maar kan volgens de mensen van La Salute heel lang bewaren, tot wel 20 jaar. Op warme dagen kan je deze wijn lichtjes gekoeld schenken.


Voor deze selectie bedraagt de totale kostprijs 78,00 euro. Min de korting komt dat op 70,20 euro.

Vriendelijke groeten,

Paul

 

 

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF