Wijnabonnement

Enkele jaren geleden startte De Wijnzolder met een nieuw initiatief: het wijnabonnement. Ik had van veel mensen gehoord dat ze wel geïnteresseerd waren in de wijnen die ik op zaterdag in de winkel laat proeven, maar moeilijk in Sint-Laureins geraakten. “Als de berg niet naar Mohammed komt, zal Mohammed naar de berg moeten gaan”, dacht ik. Dus startte ik het wijnabonnement. Aangezien dit abonnement zo’n succes is, gaat het ook in het nieuwe seizoen door. Wie wil kan nu ook instappen.
Dat werkt zo. Om de twee weken laat ik in de winkel een aantal wijnen proeven. Daarvan selecteer ik er elke maand zes. Die zes flessen krijgen de abonnees maandelijks thuis geleverd, met bovenop nog een korting van 10%. De rekening voor die zes flessen schommelt tussen 55 en 75 euro. Meestal gaat het om vier flessen rood en twee flessen wit. Betaling gebeurt bij levering, of nadien via storting. Abonnees verbinden zich niet voor een lange periode en kunnen op gelijk welk moment uitstappen. Het abonnement komt meestal op de laatste woensdag of donderdag van de maand.
Ongeveer een week vóór het abonnement komt, stuur ik een mail met het aanbod van de maand. Zijn er bepaalde flessen die u niet interesseren, dan kan u die wisselen voor andere. U kan als het nodig is ook eens een maand overslaan.

Inschrijven kan gewoon via een mailtje naar info@dewijnzolder.be. Ik contacteer u dan van zodra er een nieuw abonnement aankomt.

Dit was het abonnement voor de maand januari 2022:

Beste abonnee,
We zetten het nieuwe jaar in met drie nieuwe wijnen uit Galicië, Spanje en eentje uit Ribera del Duero (waarvan u vorige keer ook al enkele andere wijnen in uw abonnement vond). Aanvullen doen we met Toscaans lekkers.

Adega dos Eidos (Rías Baixas, Galicië, Spanje)
Eidos de Padriñan 2020 – wit – 13,20 euro
De wijngaarden van Adega dos Eidos liggen in het stadje Sanxenxo nét niet in de Atlantische Oceaan. De druiven rijpen er langzaam in een fris en vochtig klimaat. Bij dos Eidos maken ze enkel maar witte Rías Baixas-wijnen met de beroemde albariño-druif.
De Eidos de Padriñán is een verfrissende witte wijn vol geuren en smaken. Rijp wit fruit, citrusvruchten, wat tropisch fruit, groene kruiden… Je vindt het er allemaal, in combinatie met een intrigerende mineraliteit, eigen aan de witte wijnen van deze regio. Ook typisch voor rías baixas: in de mond proeven we flinke zuren. Een opvallende en minder typische rondheid bedekt deze zuren echter. Het blijft een verfrissende wijn, maar hij is ronder en ietwat ernstiger dan de meeste van zijn streekgenoten.
Proef deze wijn bij allerhande zeevruchten, sushi of gegrilde vis, of schenk hem tijdens ‘het seizoen’ bij asperges. Verder past hij ook mooi bij de oosterse keuken (curry’s e.d.) en is hij trouwens ook een mooi aperitief.
De wijn is nu op dronk en kan nog vijf jaar mee. Hij evolueert als een riesling.

Ramón do Casar (Ribeiro, Galicië, Spanje)
Godello 2019 – wit – 15,50 euro
Stichter Ramón emigreerde in 1955 naar Venezuela om te ontsnappen aan de grauwe armoede en de repressie van dictator Franco in het naoorlogse Spanje. Pas in 2000 keerde de man terug naar Galicië. Zijn spaarcenten investeerde hij in wijngaarden. Inmiddels beheren de zonen van Ramón (hij is inmiddels overleden) 12 hectare wijngrond. De stijlvolle etiketten van de wijnen zijn gemaakt op basis van oude foto’s van Alberto Marti, in de jaren ’50 de fotograaf van de emigratie in Galicia.
De godello (een lokale druivensoort) gistte en verouderde in eiken foeders gedurende 8 maand. Het resultaat is een wijn met een fijne, zeer gedoseerde houttoets. Overigens is deze wijn op alle gebied vol finesse. Je zou hem qua mondgevoel enigszins kunnen vergelijken met een chardonnay die heel secuur op hout verouderde.

Pazo da Maga (Ribeira Sacra, Galicië, Spanje)
Demo 2019 – rood – 10,90 euro
Viticultura heroica. Zo noemt men de wijnbouw in dit onherbergzame deel van het Noord-Spaanse Galicia. In Ribeira Sacra helpt het om een lichte vorm van waanzin te torsen vooraleer je met wijnbouw start. Waanzinnig steile hellingen van meer dan 60 %, smalle granieten terrasjes waarop nauwelijks één rijtje wijnstokken past, wijngaarden die moeilijk bereikbaar zijn en dus volledig met de hand moeten bewerkt worden. En bovendien zomertemperaturen van meer dan 40 graden…
“Het is een hel. En vanuit die hel komt Demo”, schrijft wijnboer Antonio Lombardia op zijn etiket. Het Spaanse “Demo” betekent trouwens “duivel”…
De Demo is gemaakt van 100 procent mencia, een lokale druivensoort die trouwens ook in het aanpalende Bierzo geteeld wordt.
De Demo is een elegante rode wijn, eerder op finesse dan op kracht gemaakt. In de neus rijp rood fruit, een tikje balsamico en een bussel gedroogde kruiden. In de mond spelen bijzonder fijne zuurtjes de hoofdtoon. De tannines zijn fijn en mooi rijp.
Dit is een wijn voor bij fijne vleesgerechten, maar je kan er veel kanten mee uit. Ik proefde er in Galicië “pulpo” bij: inktvis met paprika’s en olijfolie, een feest.

Avan (Ribera del Duero, Spanje)
Avan Oak 2020 – rood – 7,50 euro
Deze wijn uit het noorden van Spanje, in de buurt van Burgos, is gemaakt van 100% tinta del país, zoals de tempranillo daar genoemd wordt.
Het is een volle maar heel soepele wijn. Hij verbleef 4 maanden op Frans eiken en dat is te merken aan een toefje vanille en karamel in de afdronk.
Juan Manuel Burgos werkt volledig biologisch.
Dit is een allemansvriend en een passe-partout. Ook al door zijn zeer democratische prijs kan je hem schenken bij de dagdagelijkse keuken, maar hij doet het even goed bij stoofschotels, verouderde kazen of een stukje rood vlees.
De wijn is nu op dronk, maar je kan hem nog drie jaar bewaren.

Villa Travignoli (Toscane, Italië)

Tegolaia Chianti Rùfina Riserva 2017 – rood – 14,20
95% sangiovese, 5% cabernet sauvignon en merlot. 2 jaar eik. Fantastisch aroma van zwart en rood fruit, aangevuld met mooi geïntegreerd hout. In de mond stevig maar rijp. Dit is een echte winterwijn. Proef hem bij wild en bij gegrild rood vlees. Bewaren: 15 à 20 jaar (!)

Calice del Conte 2012 – rood – 16,50
30% cabernet sauvignon, 70% merlot. 1,5 jaar op eik. Een zogenaamde Supertuscan, en súper is hij! Heel breed aroma van rijpe kersen, bosbessen en kruiden. In de mond voelt deze wijn nog jong aan, maar hij is heel fluwelig met een elegante rondheid. Heel lange afdronk. Genieten met volle vleesgerechten van rood of gestoofd vlees, maar zeker ook lekker bij wild. Bewaren: 15 à 20 jaar.

Voor deze selectie bedraagt de totale kostprijs 77,80 euro. Min de korting komt dat op 70,02 euro.

 

 

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF