Wijnabonnement

Enkele jaren geleden startte De Wijnzolder met een nieuw initiatief: het wijnabonnement. Ik had van veel mensen gehoord dat ze wel geïnteresseerd waren in de wijnen die ik op zaterdag in de winkel laat proeven, maar moeilijk in Sint-Laureins geraakten. “Als de berg niet naar Mohammed komt, zal Mohammed naar de berg moeten gaan”, dacht ik. Dus startte ik het wijnabonnement. Aangezien dit abonnement zo’n succes is, gaat het ook in het nieuwe seizoen door. Wie wil kan nu ook instappen.
Dat werkt zo. Om de twee weken laat ik in de winkel een aantal wijnen proeven. Daarvan selecteer ik er elke maand zes. Die zes flessen krijgen de abonnees maandelijks thuis geleverd, met bovenop nog een korting van 10%. De rekening voor die zes flessen schommelt tussen 55 en 75 euro. Meestal gaat het om vier flessen rood en twee flessen wit. Betaling gebeurt bij levering, of nadien via storting. Abonnees verbinden zich niet voor een lange periode en kunnen op gelijk welk moment uitstappen. Het abonnement komt meestal op de laatste woensdag of donderdag van de maand.
Ongeveer een week vóór het abonnement komt, stuur ik een mail met het aanbod van de maand. Zijn er bepaalde flessen die u niet interesseren, dan kan u die wisselen voor andere. U kan als het nodig is ook eens een maand overslaan.

Inschrijven kan gewoon via een mailtje naar info@dewijnzolder.be. Ik contacteer u dan van zodra er een nieuw abonnement aankomt.

Dit was het abonnement voor de maand maart 2024:

Beste abonnee,
We concentreren ons deze keer uitsluitend op het noorden van Italië. Ik kreeg nieuwe jaargangen én nieuwe wijnen binnen uit de streek van Venetië en uit de regio Verona. Omdat de zon stilaan komt piepen, stop ik ook een nieuwe rosé in de selectie.

 La Salute (Veneto, Italië)

Sior Sante pinot grigio 2022 – wit – 9,60

Aromatische wijn van de klassieke pinot grigio-druif. In de neus aroma’s van rijpe peer, perzik en een honingtoets die neigt naar acacia. Droog in de mond, met een mooie crispy kruidigheid. Heel frisse zuren worden gecombineerd met een mooie ‘rondeur’.
Deze wijn doet het goed bij geen al te vette visgerechten en zeevruchten, bij carpaccio van rauwe vis of bij asperges. Nu op dronk, kan nog een jaar of drie mee.

Costella chardonnay 2023 – wit – 9,60
Zeer aromatische wijn met uitgesproken rijp wit fruit en een tikje vanille. De wijn blijft een half jaar op zijn gistcellen rijpen en voor een deel gebeurt dat in eiken vaten. Heel mooi evenwichtig in de mond, met telkens die frisse zuren die de wijn zeer verteerbaar maken. Lekker bij allerlei visgerechten en niet al te sterke kazen. Nu op dronk, kan nog een jaar of drie mee.

Enèto raboso 2015 – rood – 17,00
Dit is een wijn van 100% raboso, lokale druif in de buurt van Venetië. 15% van de druiven werden eerst ingedroogd om de wijn meer dikte en krach te geven. Hij verblijft maar liefst drie volle jaren op eiken vaten van 500 liter. De houtinvloed is hier dan ook goed merkbaar. De wijn komt nog jong over en is krachtig, maar hij laat zich zeker al drinken bij stevige vleesgerechten. Hij kan nog minstens enkele jaren verouderen.

Le Marognole (Valpolicella, Veneto, Italië)

Rosato El Marascar, IGT Verona Corvina 2022 – rosé – 8,50
De rosé El Marascar van Le Marognole is gemaakt van 100% corvina-druiven uit de Maranovallei. De wijn is lichtgekleurd en de geur doet denken aan marasca-kersen uit Veneto.
Het is een levendige, frisse en droge wijn met mooie zuren.
Drink hem als aperitief op een zonnig terras of schenk hem bij visgerechten. Ook als begeleider van vegetarische gerechten of pizza misstaat hij allerminst.

Valpolicella Classico Superiore 2022 – rood – 10,90
De Valpolicella Classico van Le Marognole blinkt uit door zijn elegante eenvoud. Het is geen blockbuster waardoor je van je stoel geblazen wordt. De wijn is elegant, fris, licht en veelzijdig in te zetten.
De wijn is gemaakt van 80% corvina en corvinone, aangevuld met 20% rondinella. Die groeien op heuvelruggen met veel kalk in de grond op zo’n 350 meter boven de zeespiegel.
Een deel van de druiven ondergaat een speciale behandeling. Ze worden twee tot drie weken ingedroogd in de droogruimtes van Le Marognole. Na de gisting verblijft de wijn zes tot zeven maanden op grote oude vaten van 2000 liter in Franse eik.
De neus wordt gedomineerd door rood fruit, meer bepaald het intens aroma van kers. De wijn is licht en heeft mooie zuren. De tannines zijn mooi rijp en zeker niet dominant.
Dit is geen wijn om jarenlang te bewaren. Drink hem binnen de vijf jaar na het oogstjaar. Het is een alleskunner aan tafel: je kan hem schenken bij de meeste lichte voorgerechten, bij rood vlees, bij charcuterie en bij de meeste kazen.

Valpolicella ripasso 2017 – rood – 16,60
Deze ‘ripasso’ is gemaakt van 60 % corvina en corvinone, 30% rondinella, 7% croatina en 3% molinara.
Een deel van de afgewerkte ‘gewone’ Valpolicellawijn van het nieuwe seizoen krijgt een tweede gisting nadat men de schillen van de recioto- en de amarone-wijnen toevoegt. Die oude methode, die eigenlijk de schillen van de topwijnen van het domein recycleert om er de laatste resten kleur, smaak en aroma uit te halen, noemt men ‘ripasso’. Op die manier creëert men bij Le Marognole een wijn met een diepere kleur en meer body en tannines, die tegelijk zachter, aromatischer, smaakvoller en eleganter is dan de basiswijn.
De ripasso verdwijnt voor 18 maand in barriques en tonneaux van Franse eik. Na het bottelen krijgt de wijn nog minstens drie maand tijd om te verfijnen op fles.
Dit zijn wijnen die je makkelijk 10 tot 15 jaar kan bewaren. Ze doen het goed bij stevige schotels zoals wild, rood vlees en rijpe kazen.

Voor deze selectie bedraagt de totale kostprijs 72,20 euro. Min de korting komt dat op 64,98 euro.


 

 

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF