Wijnabonnement

Enkele jaren geleden startte De Wijnzolder met een nieuw initiatief: het wijnabonnement. Ik had van veel mensen gehoord dat ze wel geïnteresseerd waren in de wijnen die ik op zaterdag in de winkel laat proeven, maar moeilijk in Sint-Laureins geraakten. “Als de berg niet naar Mohammed komt, zal Mohammed naar de berg moeten gaan”, dacht ik. Dus startte ik het wijnabonnement. Aangezien dit abonnement zo’n succes is, gaat het ook in het nieuwe seizoen door. Wie wil kan nu ook instappen.
Dat werkt zo. Om de twee weken laat ik in de winkel een aantal wijnen proeven. Daarvan selecteer ik er elke maand zes. Die zes flessen krijgen de abonnees maandelijks thuis geleverd, met bovenop nog een korting van 10%. De rekening voor die zes flessen schommelt tussen 55 en 75 euro. Meestal gaat het om vier flessen rood en twee flessen wit. Betaling gebeurt bij levering, of nadien via storting. Abonnees verbinden zich niet voor een lange periode en kunnen op gelijk welk moment uitstappen. Het abonnement komt meestal op de laatste woensdag of donderdag van de maand.
Ongeveer een week vóór het abonnement komt, stuur ik een mail met het aanbod van de maand. Zijn er bepaalde flessen die u niet interesseren, dan kan u die wisselen voor andere. U kan als het nodig is ook eens een maand overslaan.

Inschrijven kan gewoon via een mailtje naar info@dewijnzolder.be. Ik contacteer u dan van zodra er een nieuw abonnement aankomt.

Dit was het abonnement voor de maand november 2023:

Beste abonnee,

De afgelopen weken liet ik in de winkel ‘Provence’ en ‘Veneto’ proeven. Die twee regio’s stoppen we deze keer ook in het abonnement. Het gaat om twee oude bekenden: Domaine du Jas en Cantina La Salute.

 

Domaine du Jas (Côtes du Rhône, Frankrijk) (biodynamisch)

Cuvée Prestige 2020 – rood – 8,60

Wijn van een biodynamisch bedrijf, met biolabel. 60% grenache en 40% syrah. Dit is de ‘signature wine’, de identiteitskaart van het domein. De assemblage van syrah en grenache zorgt voor een samenspel van zwart en rood fruit. De fijne tannines zijn zo goed als versmolten en het geheel is geëvolueerd naar een wijn met aroma’s van kruiden (peper) en een tikje animaliteit.  Breed inzetbaar bij eerder eenvoudige, dagdagelijkse gerechten. Nog een drietal jaar te bewaren.

La Cabre d’Or 2020 – rood – 12,30
100% syrah van oude stokken, 6 maand opgevoed op eiken vaten. Deze wijn wordt gedomineerd door het zwarte fruit, aangevuld met een tikje vanille door het hout. Ook deze wijn is breed inzetbaar aan tafel: bij wild, gevogelte, gerechten met champignons of truffel enzovoort. Nu al op dronk en nog te bewaren tot 2028.

Côtes du Rhône Villages Suze 2018 – rood – 14,50
Mourvèdre, grenache en syrah, allemaal van oude stokken (35 à 70 jaar oud).  Deze wijn komt van een specifiek terroir, waardoor hij een zeer donkere kleur en een vlezig karakter kreeg. De drie cépages – typisch voor deze streek – zijn samengebracht in een mooi geheel dat heel goed kan verouderen (tot 12 jaar na de oogst!). Schenk deze wijn bij vederwild en rood vlees.

La Salute (Veneto, Italië)

Sior Sante pinot grigio 2021 – wit – 9,60

Aromatische wijn van de klassieke pinot grigio-druif. In de neus aroma’s van rijpe peer, perzik en een honingtoets die neigt naar acacia. Droog in de mond, met een mooie crispy kruidigheid. Heel frisse zuren worden gecombineerd met een mooie ‘rondeur’.
Deze wijn doet het goed bij geen al te vette visgerechten en zeevruchten, bij carpaccio van rauwe vis of bij asperges. Nu op dronk, kan nog een jaar of drie mee.

Costella chardonnay 2021 – wit – 9,60
Zeer aromatische wijn met uitgesproken rijp wit fruit en een tikje vanille. De wijn blijft een half jaar op zijn gistcellen rijpen en voor een deel gebeurt dat in eiken vaten. Heel mooi evenwichtig in de mond, met telkens die frisse zuren die de wijn zeer verteerbaar maken. Lekker bij allerlei visgerechten en niet al te sterke kazen. Nu op dronk, kan nog een jaar of twee mee.

Baldassare 2015 – rood – 20,70
De topcuvée van La Salute bestaat voor de helft uit merlot. Verder is er 35% refosco en 15% raboso gebruikt. Die laatste druiven werden trouwens wat ingedroogd om meer ‘dikte’ aan de wijn te bezorgen. De wijn verdwijnt twee volle jaren in eiken vaten van 500 liter vooraleer hij gebotteld wordt.
Hij heeft een intens aroma van rijp rood fruit en zwarte bessen, aangevuld met een pittige kruidigheid en houttonen. De smaak is vol en machtig, met tannines die de wijn ondersteunen maar perfect rijp zijn.
Deze wijn is nu al lekker maar kan nog makkelijk 8 jaar verder rijpen. Schenk hem bij stevige vleesgerechten, zoals de fameuze bistecca alla Fiorentina. Wanneer u hem enkele uren vooraf opent, komt dat deze wijn extra ten goede.

Voor deze selectie bedraagt de totale kostprijs 75,30 euro. Min de korting komt dat op 67,77 euro.


 

 

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF