EEN OUDE BEKENDE IS TERUG: CLOS MONICORD UIT BORDEAUX
We hebben drie nieuwe bordeaux’ in ons assortiment.
U leest er meer over in deze nieuwsbrief.

STELLENBOSCH HEEFT EEN MERLOTPROBLEEM
Het was verrassend nieuws: ik kan sinds kort geen merlotwijn meer aankopen van het gereputeerde Zuid-Afrikaanse Rust en Vrede. En dat heeft alles met de opwarming van het klimaat te maken.
Rust en Vrede is een van de meest vooraanstaande wijnhuizen aan de Kaap. Men maakt er onder meer een aantal zogenaamde single variety-wijnen, telkens van één druivensoort: syrah, cabernet sauvignon en… merlot. Maar die laatste cuvée produceren ze voortaan dus niet meer.
Merlot rijpt makkelijk en dat doet de druif nu de das om in de regio Stellenbosch. Dat heeft te maken met het verschillende tempo van de fenolische of schilrijpheid en de vruchtrijpheid. Het vruchtvlees van de merlot rijpt door de opwarming zodanig snel, dat de rijping van de schil niet kan volgen. Het resultaat is dat je ofwel wijnen krijgt met veel te hoge alcoholpercentages, ofwel met onrijpe, groenige smaken. Dus nie meer merlot nie, beslisten ze bij Rust en Vrede.
Dat wil trouwens niet zeggen dat ze alle stokken van die druivensoort nu rooien. De druiven van de betere – lees: koelere – percelen, maken nog deel uit van de blends. Dat zijn de wijnen die Rust en Vrede maakt door verschillende druivensoorten te mengen.
Het probleem doet zich niet enkel voor bij Rust en Vrede. Nog meer domeinen in Stellenbosch bouwen merlot af. En zelfs in andere Zuid-Afrikaanse regio’s zoals Swartland vind je de populaire druif minder en minder. Overigens is de opwarming dan wel weer goed nieuws voor de wijngaarden van grenache en syrah in koelere regio’s van Zuid-Afrika. Die doen het de laatste tien jaar opmerkelijk beter dan voordien.
We hebben nog enkele doosjes merlot van Rust en Vrede, maar wanneer die weg zijn is het definitief gedaan.

RUST EN VREDE (Stellenbosch)
rood – Merlot 2017 – 17,40

RIJK’S HEEFT GEKOZEN
Je kan de familie Dorrington van het domein Rijk’s uit het Zuid-Afrikaanse Tulbagh niet verwijten dat ze niet weten wat ze willen. Wijnzolderklanten kennen ongetwijfeld de werkelijk fantastische shiraz (syrah) van het domein. Maar inmiddels zijn we aan de laatste doosjes van die wijn toe, want… Rijk’s stopt met de productie van shiraz.
Ik viel bijna van mijn zolder toen ik dat nieuws hoorde. ‘We willen meer focus en bovendien: iederéén maakt shiraz in Zuid-Afrika. Dan moet je kiezen’, zegt eigenaar Tiger Dorrington. Het gevolg is dat het domein voortaan enkel nog werkt met de witte chenin blanc en de blauwe pinotage. Ook dat zijn heel lekkere wijnen, daar niet van, maar het blijft toch pijn doen dat ze de syrah daar rooien.
De ‘private cellar’-reeks van Rijk’s zijn behoorlijk prijzige wijnen: 19 euro voor de chenin blanc en bijna 30 euro voor de pinotage. Maar sinds enkele weken zitten nu ook de betaalbaarder versies van deze wijnen in ons assortiment: het ‘touch of oak’-gamma van de witte en de blauwe druif.
De witte chenin en rode pinotage zijn onweerstaanbaar lekkere wijnen met massa’s fruit in aroma en smaak. Voor de witte gaat dat eerder naar tropisch fruit, voor de rode denk je aan rijpe rode bessen. En beide wijnen geven ook wat ze beloven in hun naam: een subtiele eiktoets. Die is zo mooi verweven in het geheel dat hij de twee wijnen hoog optilt zonder prominent te zijn, een beetje zoals Mick Jagger de backing vocals deed op ‘You’re so vain’ van Carly Simon.
Ik zou zeggen: kom ze eens proeven, maar jammer genoeg mag dat niet van corona. Een proefflesje aanschaffen en dat thuis gezellig leegslabberen mag natuurlijk wel! Voortaan is de winkel als vanouds weer op zaterdag open van 10 tot 18 uur.

RIJK’S (Tulbagh, Zuid-Afrika)
wit – Chenin Blanc Touch of Oak 2018 – 11,60
rood – Pinotage Touch of Oak 2017 – 14,00

LOCKDOWN, MAAR WINKEL BLIJFT OPEN!
Net zoals tijdens de eerste lockdown mag de Wijnzolderwinkel open blijven.
Inmiddels is er ook meer duidelijkheid over wat kan en niet kan.
In een notendop:
– open op zaterdag van 10 tot 18 uur
– maximum twee mensen tegelijk in de winkel, mondmasker uiteraard verplicht
– afstand houden van 1,5 meter
– degustaties zijn verboden, dus proeven zit er de komende weken niet in
 

GRATIS LEVERING AAN HUIS
Ondertussen bezorgen we alle wijnbestellingen in de regio Gent – Brugge – Terneuzen gratis aan huis. Bestellen kan telefonisch (0497 573 573), via info@dewijnzolder.be of in de webshop.
Wanneer u een online bestelling maakt via www.dewijnzolder.be/webshop, klik dan ‘lokale bezorging (gratis)’ aan bij het afronden.

Meer informatie leest u in de nieuwsbrief (zie link op de homepagina)


Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF