In de Portugese Bairrada-streek (dat is het wijngebied halfweg tussen Lissabon en Porto, in de buurt van de stad Coimbra) maken ze een vreemde maar bijzonder lekkere schuimwijn.
De wijn heeft dus bubbels, is rood en is droog.
Deze rode schuimwijn wordt gemaakt van de autochtone baga-druif. Het is vreemd om een donkerrode wijn te zien met een schuimende kraag, die beendroog is en ook wat tannines heeft. We proefden deze wijn bij hét streekgerecht bij uitstek daar: leitão. Dat is speenvarken van de grill met een very spicy saus. En echt waar: de rode schuimwijn smaakte erbij als bij ons de frisse pils bij de biefstuk-friet. Overigens moet u net zoals die pint de wijn ook gekoeld schenken.
Omdat we ons kunnen voorstellen dat u het klaarmaken van leitão niet helemaal onder de knie heeft, geven we u een paar andere culinaire tips. Deze wijn is bijvoorbeeld erg lekker bij de Mexicaanse keuken (chili con carne, enchiladas…). Ook bij Turkse kebab of bij de pikante Marokkaanse keuken doet deze rode bubbel het goed. Tenslotte denk ik ook aan een combinatie met Zuid-Franse cassoulet, met Spaanse chorizo-gerechten of met pikante charcuterie.

 

presentatie1

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF