“Ik hou vooral van grenache”, vertelde een klant me onlangs in de winkel toen ik vroeg welke wijnen ik voor hem mocht selecteren. Dat leek me op het eerste gezicht een duidelijk antwoord. Tot ik mijn assortiment begon te overlopen. Ik heb wijnen van honderd procent grenache, maar er zijn ook blends met bijvoorbeeld syrah of mourvèdre. En bovendien heb ook honderd procent garnacha – dezelfde druif – uit het Spaanse Priorat. Nog meer twijfel, want grenache-wijnen uit het Franse zuiden lijken van ver op hun soortgenoten uit Zuid-Afrika. Van héél ver…
Eigenlijk kan je hetzelfde zeggen voor een hele reeks andere druivensoorten. Een chardonnay uit Chablis is een heel andere wijn dan die van dezelfde druif uit de Beaujolais. En dan hebben we het nog niet eens over pinot noir gehad. Bourgondische wijnen van die druif zijn doorgaans totáál anders dan hun soortgenoten uit bijvoorbeeld California.
Er zitten dus veel verschillen tussen de wijnen van dezelfde druiven. Dat bracht me bij het taalcapriooltje Druive-r-schillen: geen schillen van druiven maar vérschillen tussen druiven.
Wie zich een beetje wil verdiepen in die verschillen, kan in het najaar op De Wijnzolder terecht voor een nagelnieuwe cursus. Drie avonden lang proeven we telkens acht wijnen, zijnde vier koppels van telkens dezelfde druivensoort. In totaal komen dus twaalf verschillende cépages aan bod, telkens in een andere gedaante. Of nog met andere woorden: we degusteren sauvignon blancs, malbecs, merlots… die toch heel verschillend zijn. En in dezelfde moeite leer ik u wat u mag verwachten wanneer u kiest voor een bepaalde druivensoort in een bepaalde regio.
Wat? We leren de verschillende gezichten kennen van wereldberoemde wijndruiven. We proeven telkens acht wijnen.
Datum in 2023: woensdagen 27 september, 11 oktober en 25 oktober 2023
Uur: van 19.30 tot 22.30 uur
Prijs: 105 euro voor de hele reeks