Viña Casablanca

Viña Casablanca is Chileense top. Het wijnhuis bezit 20 hectare chardonnay en 15 hectare merlot in de befaamde Chileense Casablanca Valley. Viña Casablanca is gevestigd in de Casablanca Valley, die aanzien wordt als het beste ‘Viticultural Area’ van Chili. Deze streek ligt ten noord-westen van Santiago, vlak naast de Stille Oceaan. Dankzij een uniek micro-klimaat waarin de koelende zeewind de hoofdrol speelt, wordt er in de Casablanca Valley één maand later geoogst dan in centraal Chili, waardoor de druiven langer en gelijkmatiger rijpen.
Viña Casablanca’s oenoloog is de befaamde Spaanse wijnmaker Joseba Altuna. Deze man is verantwoordelijk voor mooie en merkwaardige wijnen. Joseba studeerde aan de oenologische faculteit van de Universiteit van Madrid en Montpellier, en hij vervulde belangrijke functies in meerdere bekende Europese wineries. Joseba’s wijnen wonnen gouden médailles in de ganse wereld.
Viña Casablanca bezit een oude Chardonnay-wijngaard van 20 ha, gelegen op 350 m hoogte, met een ultra-modern druppel-irrigatie systeem. Deze unieke wijngaard brengt een prachtwijn voort : 50 % wordt gegist in roestvrij stalen tanks, de andere helft in nieuwe Franse eiken vaten. Slecht 20 % ondergaat de malolactaat gisting. Daarna wordt de wijn nog gedurende 5 maanden op zijn bezinksel (‘sur lie’) gelagerd.

We hebben ook een carmenère van Nimbus in ons gamma. Wat begon als een ontdekking in 1994 is nu uitgegroeid tot de eigen druif van Chili : de Carmenère. De druif kwam rond 1850 naar Chili. Men verwarde de druif echter met de Merlot en noemde hem “Merlot-Selection”. Pas onlangs, in 1994, ontdekte de Franse wijnbouwkundige Jean Michel Boursiquot de grote verschillen tussen de originele Merlot en de Carmenere. In 1997 werd dit bevestigd door een gedegen DNA onderzoek. Vanaf dat moment werd de Carmenere-druif een officieel erkende druivenras in Chili.
Carmenere wijnen zijn vol en geuren enorm uitbundig met veel complexe tonen. Ze zijn laag in de zuren, maar met een hoge pH. De tannines zijn zacht, rond en romig. De afdronk wordt vaak omschreven als smaken van bosbessen, chocolade, koffie en soya.
Deze superbe “Single Vineyard” Carmenère van Viña Casablanca heeft een heel eigen karakter… Het is een onvoorstelbaar mooie en complete wijn. Dikke tranen hangen aan het glas. De wijn is diep purperpaars en fonkelt fel. De geur is exotisch rijk aan gul en rijp fruit van rode steenvruchten, en een aangenaam vleugje eikenhout. De smaak is complex, met tonen van bramen en kersen, chocoladebonbons en een vleugje kruidigheid. De finale is zacht, tegelijk krachtig en lang… Dit is een grote wijn ! Kan nog tal van jaren mee.

 

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF