1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Rust en Vrede

De allereerste keer dat een wijn me bijna letterlijk van mijn sokken blies, herinner ik me nog bijzonder goed. We waren op een vrijdagavond als leerling-sommeliers bij mekaar gekomen om blind een paar wijnen te proeven en er een beetje beginnerscommentaar bij te geven. Een van onze leraars – even zot van wijn als wij – was er ook bij en hij had naar eigen zeggen “een speciaal fleske” mee. Toen we zijn wijn proefden, bleef iedereen sprakeloos. Nooit had ik al iets geproefd wat ook maar op deze wijn léék. Ik had nochtans al behoorlijk wat nieuwe wereld-blockbusters geproefd. U weet wel: fruitbommen die in de mond ontploffen en vooral extreem krachtig zijn. En ook wijnen met veel finesse, zoals bijvoorbeeld een mooi gerijpte Margaux, waren me niet helemaal vreemd. Maar de combinatie van die twee kenmerken? Neen, zoiets had ik nog nooit geproefd.

Rust en Vrede (die naam alleen al!) is een van de absolute topdomeinen van Zuid-Afrika. Men maakt er een aantal zogenaamde monocépagewijnen (wijnen van maar één druivensoort, bijvoorbeeld merlot, cabernet sauvignon, pinotage…), maar het paradepaardje van het domein is de Estate-wijn. Die wordt gemaakt van twee derden cabernet sauvignon, aangevuld met shiraz en een snuifje merlot.

De Estatewijn van Rust en Vrede levert een mand vol dik en rijp zwart fruit, aangevuld met een ongezien fijne kruidigheid en toetsen van koffie, chocolade en vanille. De wijn is nu al zeer genietbaar (eerst een uurtje karaferen!) maar kan nog jaren mee. Overigens gaan ze bij Rust en Vrede niet over een nacht ijs: de wijn rijpt bijna twee jaar op eiken vaten en moet nadien nog anderhalf jaar flessenrust krijgen. Niet voor niets duikt de Estate bijna jaarlijks op in de lijst van de 100 beste wijnen ter wereld.

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF