Afbeelding6
736054_556299587752903_1518635268_o
1238261_560104640705731_1477681739_n
1263789_556300014419527_29628263_o
1269316_556299771086218_1224853547_o
1277820_556299244419604_1168425699_o
1398055_572400356142826_703281321_o
1402201_572400546142807_1978239497_o
1795655_657709807611880_6697206035375438923_n
Afbeelding1
Afbeelding2
Afbeelding3
Afbeelding5
30903_103008103082056_1695689_n

Domaine Paul Herpe & Fils

Zou er zoiets bestaan als een Wine Liberation Front? Een soort van Liga voor de Rechten van de Wijn? Of een anoniem vluchthuis voor mishandelde wijnen? Ik vroeg het me af toen ik in het idyllische Zuid-Franse plaatsje Banyuls hoorde vertellen hoe ze er de wijnen maken. De zoete rode wijnen zijn het resultaat van gewetenloze verwaarlozing, meedogenloze foltering en schandalige opsluiting. Maar ze zijn o zo lekker. Banyuls is een wijngebied in de buurt van Perpignan, aan de Middellandse Zee. Men maakt er zogenaamde vin doux naturel op basis van grenachedruiven. Vooraleer deze heel bijzondere wijnen tot bij u op de feesttafel geraken, worden ze aan een aantal zware beproevingen blootgesteld. Tijdens de gisting worden de wijnen eerst mishandeld door er een flinke scheut pure alcohol aan toe te voegen. Daardoor stopt de gisting en blijft er restsuiker achter in de uiteindelijke wijn. Vervolgens wordt de wijn tien tot zelfs dertig maanden gelagerd in half gevulde vaten in de buitenlucht. Een andere beproefde foltertechniek is het overbrengen van de wijnen in grote glazen flessen – zogenaamde dame jeannes – die eveneens buiten in weer en wind geplaatst worden. In de zomer stijgt de temperatuur van de wijnen in deze zonovergoten regio tot ongekende hoogte en in de winter bibberen ze niet zelden onder een sneeuwtapijt. De hitte en koude en de grote hoeveelheid lucht zorgen voor een heel bijzondere wijn. Je ruikt de geforceerde oxidatie in een nootachtige, kruidige geur. En toch heeft de wijn ook een fruitige neus. Je herkent zuidvruchten, pruimen, rozijnen en appels. De wijn lijkt van ver een beetje op Port, maar is veel fijner en minder alcoholisch. Zoetekauwen kiezen voor banyuls als aperitief, maar ik vind hem vooral schitterend bij alle mogelijke chocoladedesserts of bij blauwgeaderde kaas. Deze heerlijke wijnen proef je best licht gekoeld (ongeveer 15°C.)
De Banyuls Capbéart Tuilé Vieux van Paul Herpe werd pas na zeven jaar mishandeling gebotteld. De wijn is nu al perfect op dronk, maar kan nog zeer lang bewaard worden. Omdat de banyuls’ in hun eerdere leven al zowat alles meemaakten, zijn ze niet kapot te krijgen door te tijd.

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF