Het familiedomein (vader Derroja, zoon Claude en diens zoon Benoît vormen met hun drietjes het dorp Le Cazal…) maakt in de Languedoc (Minervois) zeer kruidige wijnen. De Derroja’s hebben hun wijngaarden in de onmiddellijke omgeving van het schitterende historische stadje Minerve, halfweg tussen Carcassonne en Narbonne. De wijngaarden liggen midden uitgestrekte woeste garriguevelden, die hun aroma’s van wilde tijm, venkel en rozemarijn lijken af te geven aan de wijn. De basiscuvée is gemaakt van gelijke delen syrah, grenache en carignan. De “betere” cuvées kregen een opvoeding op vat of werden gemaakt van oudere wijnstokken.
Wat eigenlijk al heel lang een feit is, wordt vanaf 2021 officieel. Vanaf dan verschijnt een biolabel op de flessen. “Eigenlijk werken we al twintig jaar op dezelfde biologische manier”, vertelde wijnboer Claude Derroja me. “Maar nu zijn we klaar om ook officieel bio te worden.” Aan het verkrijgen van het statuut ging heel wat administratief werk vooraf. “Maar het belangrijkste gebeurt al twintig jaar in de wijngaard en in de cuverie”, weet Claude.
De wijnen van dit domein zijn voor België alleen maar bij De Wijnzolder te verkrijgen.