Chateau-Loupiac-Gaudiet-75cl-2015-2016
galerie-11
diapo-01
diapo-02
diapo-03
diapo-04
diapo-05
diapo-06
diapo-07
diapo-08

Château Loupiac-Gaudiet

Een beetje zoetekauw kent natuurlijk sauternes, maar buurappellatie loupiac in diezelfde bordeauxstreek laat al veel minder belletjes rinkelen. Ook in Loupiac zijn ze gespecialiseerd in de productie van zoete witte wijnen. Voor loupiac worden dezelfde druiven gebruikt (hoofdzakelijk sémillon) en tijdens de herfst heerst er hetzelfde microklimaat met mistige ochtenden en zonnige namiddagen. Dit klimaat is het kopje thee voor een schimmel die luistert naar de naam botrytis cinerea. Die brengt de zogenaamd ‘edele rotting’ op gang, die ervoor zorgt dat de druiven vocht verliezen. Daardoor verhoogt het suikergehalte en wordt de smaak intenser en geconcentreerder. Vanzelfsprekend blijft er niet veel sap over na het werk van deze uitdrogende schimmel. Het rendement per hectare ligt daardoor heel laag.
Het 27 hectare grote ‘Château Loupiac-Gaudiet’ is voor 80% aangeplant met de sémillon-druif. De wijngaarden liggen rondom het kasteel op de heuvelflanken met zicht op de Garonne. De aanwezigheid van die rivier zorgt voor een uniek microklimaat, dat noodzakelijk is voor de groei van botrytis cinerea op de rijpe druiven.
De Amerikaanse wijngoeroe Robert Parker rekent hem bij de beste kastelen en noteert Château Loupiac-Gaudiet bij ‘the best wine values in Bordeaux’.

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF