TokajClassicEntrance
DSC01061
ANDRAS-2
Aszu2013
DSC01081
DSC01018
andras
AszukellerEingang
DSC01025
DSC01041
DSC01093
Kellermeister
WeinkellerTokajFoto

Tokaj Classic

Voor Lodewijk XIV was het duidelijk: Tokaj is “le vin des rois, le roi des vins”. Maar al lang vóór de Zonnekoning de baas was van een groot deel van de wereld, was er al veel activiteit in het Hongaarse Tokaj, in het noordoosten van het land. Al in 1241 verschenen de eerste wijnstokken in de regio. Maar het was pas vanaf de 17de eeuw dat de uitzonderlijke kwaliteit van de wijnen wereldwijd bekend werd. In het begin van de 20ste eeuw werden de Tokaj’s gedronken door koningen en door de Russische tsaar, maar tijdens het communistische regime liep de kwaliteit achteruit. Bij het begin van de jaren ’90 herpakte de streek zich. Lokale producenten namen de draad weer op, maar ook buitenlandse investeerders doken in Tokaj op.
Al sinds 1650 worden zoete wijnen er op een unieke manier gemaakt. Het was pastoor Szepsi Laczko die de techniek op punt stelde. Tokaji Aszu is gemaakt van druiven die aangetast zijn door botrytis of edelrot en daardoor uitdrogen. Die druiven worden geplet tot een soort pasta, die natuurlijk bijzonder veel suiker bevat. Voor men die “rozijnen” plukt, wordt er van niet aangetaste druiven een droge witte wijn gemaakt. In november of december wordt de aszu-pasta met die “gewone” wijn gemengd. Na zes tot twaalf uur brengt men alles naar de pers en nadien kan de (tweede) gisting starten. Meestal duurt die zeer lang omdat er zoveel suikers in de most zitten. De aszu-pasta wordt bij de tonnen droge wijn van 136 liter gevoegd per volume van 25 liter. Vroeger gebruikte men korven met die inhoud, de zogenaamde “puttonyos”. Nu zijn dat meestal inox vaatjes. Hoe meer “puttonyos” met toevoegt aan de wijn, hoe zoeter en geconcentreerder het eindresultaat is. Men maakt aszu van 3, 4, 5 of 6 puttonyos.
Alle wijnen moeten minstens 3 jaar verouderen in fusten. Eens op fles, kan de wijn bijna onbeperkt verouderen.
De Wijnzolder importeert Tokaj van 3 en van 6 puttonyos. Een ander type zoete wijn verkrijgt men door de druiven rijp tot overrijp te plukken en er dan meteen een zoete wijn van te maken, zonder de hele “puttonyos”-historie. Men spreekt dan over “late harvest”. Ook hier krijgen we dus zoete wijnen, maar die zijn fruitiger en minder zoet, maar ook minder complex dan hun beroemde tegenhangers. Ook dit type wijn importeren we.
De Wijnzolder werkt samen met het domein Tokaj Classic uit Màd, vlak bij het stadje Tokaj. Eigenaar Andras Bruhacs speelde een hele muzikale carrière lang cello in klassieke orkesten. Na zijn pensionering in 1993 stortte hij zich in de wijn. Een naam zoeken voor zijn domein was makkelijk: hij werkt traditioneel en klassiek, maar ook zijn vorig werk was “klassiek”.

 

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF