01
3
4
9
alaska_1
die_lagen_1
die_lagen_bischofsberg
die_lagen_drachenstein
die_lagen_kaisersteinfels
die_lagen_kirchenpfad
die_lagen_klosterlay
die_lagen_magdalenenkreuz
die_lagen_roseneck
die_lagen_rosengarten
die_lagen_rottland
die_lagen_schlossberg
fotos_geschichte

Weingut Jozef Leitz

“Johannes Leitz vom Weingut Leitz im Portrait“, uit Vicampo Magazin, 2013

Als kind moest Johannes Leitz hard werken in de wijngaard van zijn moeder. Maar het was pas jaren later dat hij leerde om van wijn houden. Vandaag de dag kan hij het zich niet meer anders voorstellen en is hij een referentie geworden voor de streek.

Johannes Leitz was veertien jaar oud toen hij een gedenkwaardige dag meemaakte tijdens de wijnbeurs van Wiesbaden. In die tijd werkte zijn moeder 18 uur per dag om haar zoon een beetje comfort te kunnen bieden. De vader van Johannes was overleden toen hij nauwelijks een jaar oud was. Het dagelijkse leven van de jongen bestond voornamelijk uit het helpen bewerken van de oude wijngaarden. Veel liever was hij gaan zwemmen met zijn klasgenoten, maar dat zat er niet in. Maar die dag in Wiesbaden kwam voor Johannes de eerste vonk. De verlegen jongen werd benaderd door een oude, knorrige man. Zonder omhaal vroeg die hem wat het gevolg was van de verschillende hoogteliggingen van de wijngaarden langs de Rijn. Maar Johannes was overweldigd door de vraag en hoe dan ook veel te bang om te antwoorden. De oude man nam zijn tijd en leek opeens leek niet meer zo humeurig. Hij vertelde de jongen wat terroir betekent en welke gevolgen de ligging van de wijngaarden heeft op de wijn. Voor Johannes Leitz was dat het begin van een grote carrière, want tot vandaag is “terroir” zijn stokpaardje.

TRADITIE
De familie van Johannes Leitz is sinds 1744 actief in de wijnbouw in Rüdesheim. Zijn grootvader verhuisde na de Tweede Wereldoorlog naar de rand van het stadje en in 1947 was hij de eerste fulltime wijnmaker in het gebied. Na de dood van haar man zorgde Johannes’ moeder alleen voor de oude wijngaarden. Om te kunnen overleven hield ze ook een bloemenwinkel open. Johannes hielp haar waar hij kon… maar hij haatte het werk als de pest. Toch hij leerde hij het vak snel. In 1991 werd hij uiteindelijk ontdekt door de Engelse wijnkenner Stuart Pigott en het succesverhaal begon. Heeft Johannes Leitz geen spijt dat hij wijnmaker geworden is? “Nee, er is geen beter beroep!”, stelt Leitz vastberaden “Het is zeker niet zo dat ik toen geen wijnmaker wilde worden om me af te zetten tegen mijn moeder. Ik had er gewoon de buik van vol dat hard moest werken op de oude wijngaard met een tractor gebouwd in ’57, terwijl mijn vrienden voetbal speelden ” Johannes Leitz wilde als kind liever valkenier worden en tot vandaag kan hij alle roofvogels herkennen aan hun roep. Ook een carrière als chef-kok had hij zich goed kunnen voorstellen, want hij houdt van koken voor vrienden en familie.

Toen Johannes Leitz aan zijn carrière begon , zat de Duitse wijnindustrie aan de grond. De dollar was sterk, er was een overproductie met weinig focus op kwaliteit en het Oostenrijkse glycol-wijnschandaal zorgde voor een argwaan tegen Oostenrijkse en Duitse wijnmakers. Johannes Leitz kreeg veel welkom advies van ervaren wijnmakers. Hij leerde dat het essentieel was om zich te concentreren op de handel. En voor al: out of the box- denken! Dit zijn nog steeds zijn stelregels. Zo is deze wijnmaker uit de Rheingau een groot liefhebber van Moezelwijnen en zweert hij bij wijnen uit de Bourgogne. “Ik drink meer wijn van anderen dan mijn eigen wijn! Ik wil proeven wat mijn collega’s doen. ”

Het Weingut Leitz uit Rüdesheim wil lichte Rieslings produceren, afkomstig is van lichte gronden. “Het woord “licht” en “gemakkelijk“ wordt helaas vaak verkeerd begrepen”, zegt hij. “Het gaat over mineraliteit. Mijn wijnen moeten nauwkeurig en fijn zijn.” Johannes Leitz ziet een duidelijke trend, weg van dikke en vettige wijnen. Volgens hem willen steeds minder mensen weelderige en krachtige wijnen, maar verkiezen ze helder en fris. “En in Duitsland kunnen we die stijl maken, in tegenstelling tot veel andere wijnproducerende landen. Het buitenland is zeer geïnteresseerd in Duitse wijn en in die heldere stijl. Dat zie ik steeds opnieuw.  Daarnaast hebben we voortdurend stagiairs uit de Nieuwe Wereld die de Duitse wijnbouw-stijl willen leren kennen.  We hebben veel potentieel.  Zelfs de Gault Millau valt voor het wijnhuis Leitz en schrijft: “Met de Magic Mountain brengt Leitz de magie van de bergen met een enorme minerale kruidigheid in de fles. Op het gebied van de fundamentele basiskwaliteit is de Eins-Zwei-Dry-riesling  zeer geprezen. Hij presenteert zich als kraakhelder en sappig,  met goed geïntegreerd zuur. Maar het is vooral de Ruedesheimer droge Riesling die ongeëvenaard is. De Schlossberg is waarschijnlijk de beste riesling die ooit gemaakt is in Rüdesheim. Hij overtuigt met veel diepte en elegantie.

Johannes Leitz vindt het heerlijk als de Scandinaviërs zijn Rieslings “vlijmscherp” noemen. Hij hecht belang aan een laag alcoholgehalte. Scandinavië is een belangrijke markt voor het landgoed Leitz. De Noorse pers prijst de wijnen uit de Rheingau geregeld en een van Leitz’ wijnen raakte zelfs tot op de voorpagina van de krant Verdens Gang. “Het was ook leuk dat een van onze wijnen in Noorwegen na maar liefst 58 seconden al was uitverkocht!” Zulke ervaringen zijn voor Johannes Leitz belangrijker dan de punten van wijncritici. “Ik vind wijncritici belangrijk, maar ik laat niet toe dat ze de stijl van onze wijnen beïnvloeden”, zegt Johannes Leitz. Zijn erfenis zal niet alleen bepaald worden door druivensap. Hij krijgt ook geregeld design-awards voor zijn website. En Johannes Leitz zelf is meerdere malen uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar.

Johannes Leitz is een werkpaard. Hijzelf noemt zichzelf een gedreven man die plezier vindt in het werk. Persoonlijke tegenslagen toonden de dynamische wijnmaker zijn grenzen en hij leerde met de hulp van yoga te ontspannen.  Nadat hij samen met zijn vrouw en twee kinderen een moeilijke periode overleefde, is  yoga vandaag uitgegroeid tot een passie voor hem “Mijn grootste hobby is echter genieten van het leven. Met alles erop en eraan”

En we genieten van zijn wijnen!

 

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF