1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13

Morgenster

Er zijn van die mensen die er in slagen om een hele oplegger functies te combineren. Neem nu die senator en Vlaams volksvertegenwoordiger die ook nog partijvoorzitter is en dat op de koop toe combineert met de functie van burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen. Onder het motto Laborare omnia vincit (Werk overwint alles) is het niet moeilijk om spectaculair te vermageren.
Ook in de wijnwereld lopen er zo’n hyperkineten rond. Pierre Lurton is er zo een. Hij is een telg uit de beroemde Lurton-clan bij wie geen bloed, maar grand cru-wijn door de aderen stroomt. Ik telde het even na: de Lurtons werken in de Bordeauxregio voor maar liefst 27 domeinen. Mens sana non potest vivere in corpore sicco, moet hun lijfspreuk zijn (Een gezonde geest kan niet in een droog lichaam leven).
Pierre Lurton is ongetwijfeld het goudhaantje van de twaalf familieleden die momenteel in de wijnwereld actief zijn. De man is de manager van Château Cheval Blanc in Saint-Émilion. Om u een idee te geven: de flessen 2009 en 2010 worden op de markt gegooid tegen meer dan 1.000 euro per fles. Pecunia non olet (Geld stinkt niet).
Ook duur is de zoete Château d’Yquem, de beroemdste aller sauternes, waar Pierre Lurton ook al de grote baas is. Colruyt verkoopt de 2009 van deze dessertwijn voor net geen 800 euro per fles.
Twee absolute topdomeinen leiden in het klimatologisch zeer wispelturige Bordeaux… Er zijn rustiger jobs te bedenken. En toch lijkt Lurton perfect om te kunnen met de druk. Meer nog: de worka(wine)holic houdt er nog een paar bijverdiensten op na. Zo baat hij samen met vrouwlief in hartje Bordeaux La Maison Bord’eaux uit, een luxehotel met zes kamers. En om er eens uit te zijn heeft Lurton de edele taak op zich genomen om wijnmaker Henry Kotzé van het Zuid-Afrikaanse domein Morgenster te assisteren. Ik sprak Kotzé over zijn samenwerking met de Bordelese superster. “Zijn Engels is volstrekt verrukkelijk en heeft een zeer hoog Allo Allo-gehalte”, vertrouwde hij me toe. “Maar als het over wijn gaat, is het een fenomeen. We maken op Morgenster een reeks wijnen in Bordeaux-stijl, en Lurton kan perfect voorspellen hoe die zullen evolueren. Onze wijnen hebben tijd nodig om op dronk te komen, en dan kan je zo’n Fransman met een glazen bol heel goed gebruiken. Tot nog toe is het resultaat van zijn gegoochel met afgemeten hoeveelheden cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc altijd al een schot in de roos geweest.”
Wij hebben de  Morgenster, Lourens River Valley 2002 beschikbaar. Na12 jaar rijping is deze wijn nu helemaal op zijn top. Een onweerstaanbaar sexy aroma is de voorbode voor een bijzonder evenwichtige wijn die rijp maar absoluut niet lomp is. Deze wijn zal het in dit seizoen bijzonder goed doen bij heel veel soorten wild.
“Het is ongelooflijk hoe bescheiden Lurton is”, vertelde de wijnmaker van Morgenster me nog. “Op een keer excuseerde hij zich voor het feit dat hij zijn mening gaf, terwijl hij daar uiteindelijk toch voor gevraagd wordt. Hij is echt de nederigheid in persoon.” Waarmee Lurton toch enigszins afwijkt van de Vlaamse kampioen van de cumul…

 

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF