116_1607_IMG
115_1525_IMG
photo-contact1
IMG_1215
vandange2012
115_1526_IMG
degustation1
viré001
viré034

Domaine Sainte Barbe

Jean-Marie Chaland van het domein Sainte Barbe bewerkt in de appellatie Viré-Clessé op een biologische manier ruim 8 hectare chardonnay en ook wat gamay. Viré-Clessé ligt in het zuiden van de bourgogne, in de omgeving van de stad Mâcon, en is een relatief jonge appellatie. Bekende namen uit dezelfde streek (Pouilly-Fuissé, Pouilly-Loché en Pouilly-Vinzelles) kregen al in 1936 het statuut van appellation controlé. In de dorpjes Viré en Clessé moesten ze echter wachten tot 1999 tot hen die eer te beurt viel. Nadeel van die late toetreding tot de AOC’s is dat de naambekendheid van Viré-Clessé nog steeds niet groot is. Maar “elk nadeel hep zijn voordeel”, stelde een groot denker ooit. En dat klopt ook hier: door die relatieve onbekendheid zijn de prijzen voor de wijnen van Viré-Clessé naar bourgognenormen zeer bescheiden.
Van het domein Sainte Barbe importeren we twee heel verschillende witte wijnen en een rode. De wijngaard van Sainte Barbe is verdeeld in 23 percelen die verspreid liggen in een gebied waar de ondergrond zeer verscheiden is. Onze witte wijnen van Chaland bestaan allebei uit 100% chardonnay, maar door die diverse “terroirs” zijn ze toch erg verschillend. De vieilles vignes  is gemaakt van stokken die meer dan 50 jaar oud zijn. Het is een vettige wijn met veel rondeur en toch een mooi evenwicht.
L’Epinet komt van een zuidoostelijk georiënteerd terroir hoog op de heuvel met voornamelijk rode klei in de ondergrond. De stokken werden geplant in de jaren 1940. Het rendement op dit perceeltje van 70 are bedraagt ongeveer 50 hl/ha. Dit is een chardonnay uit het boekje: rond en boterig.
De rode Terres Rouges tenslotte is gemaakt van 100% gamay. De stokken zijn tussen 50 en 90 jaar oud. Het rendement is dan ook erg laag: amper 28 hectoliter per hectare. De Terres Rouges is een rode wijn barstensvol fruit en kruiden. Hij verblijft een poos op eiken vaten en via die weg krijgt hij ook gerookte toetsen van mokka en chocolade. De gamay geeft in de mond een soepel, zacht karakter. De tannines zijn rond en rijp.
Dit is een gamay in bourgondische pinot noir-stijl.

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF