De jonge Siciliaanse wijnbouwer Renzo Barbera heeft zijn “cantine” in de buurt van het stadje Menfi. Dat ligt in het zuidwesten van Sicilië, niet ver van het wereldberoemde Agrigento, waar tal van zeer goed bewaarde Griekse tempels te bewonderen zijn. Stoccatello startte al als wijndomein op het einde van de negentiende eeuw. Renzo is de vijfde generatie. Siciliaanse wijnen hebben één groot nadeel: door de grote hitte op het eiland krijg je niet zelden wijnen die helemaal doorstoofd zijn. Het zijn dikwijls lompe wijnen met veel te veel alcohol en te weinig frisse zuurtjes. De wijnboeren van Menfi hebben daar helemaal geen last van. De druiven worden natuurlijk mooi rijp in het mooie weer, maar ’s nachts stuikt de temperatuur in mekaar omdat de wijngaarden zo dicht bij de zee liggen. In de rijpingsperiode is er een temperatuursverschil van meer dan 20 graden tussen dag en nacht, en dat is ideaal voor de wijn. Renzo Barbera werkt voornamelijk met zogenaamde “autochtone druiven”. Dat zijn druivenrassen die al eeuwenlang thuis zijn op Sicilië en perfect aangepast zijn aan het klimaat van het eiland. Voor de witte wijn zijn dat vooral inzolia en catarratto, voor de rode wijn gebruikt hij nero d’avola.