1
2
3
4
5

Château Kefraya

WIJN UIT OORLOGSGEBIED
Wijnbouwers uit Libanon moeten stalen zenuwen hebben. Er zijn niet alleen de jaarlijks terugkerende droogteperiodes waarbij de wijngaard het zes of zeven maand zonder één druppel neerslag moet doen. Bovendien breekt om de haverklap ook wel eens een oorlog uit tussen Israël en zijn niet zo bovenste beste buur. Château Kefraya – samen met Château Musar het topdomein uit de Bekaavallei – deelde in 2006 behoorlijk in de brokken. De oogst moest gebeuren terwijl de Hezbollahraketten en de Israëlische bommen de plukkers om de oren floten. Toen men met veel moeite uiteindelijk een degelijke 2006-wijn klaar had, raakte die niet buiten door een blokkade. Het leven van een Libanese wijnboer loopt niet meteen over rozen…

Libanon heeft nochtans alles om een schitterend wijnland te zijn. De langdurige droogte is eerder een voordeel dan een nadeel, omdat de druivenstok op die manier verplicht wordt zeer diep te gaan met zijn wortels.  Dat komt de complexiteit van de wijnen ten goede. Bovendien liggen de Libanese wijngaarden van de Bekaavallei op ruim 1.000 meter boven de zeespiegel en zijn ze omringd door bergen. Dat zorgt voor koele nachten, waardoor de rijping niet al te snel verloopt.

Wat de druivenrassen betreft hebben de Fransen hun duidelijke stempel gezet. Men vindt er zowel mediterrane druivenrassen (grenache, syrah, cinsault, carignan) als bordeauxvariëteiten (cabernet sauvignon, merlot).

Dat is niet anders in de wijn die tot ons assortiment behoort: Les Bréteches de Château Kefraya. Michel de Boustros, de wijnmaker van Kefraya, gebruikte maar liefst zeven druivenvariëteiten om zijn “Bréteches” te maken, waaronder zelfs een snuifje tempranillo. Dat is een heel bewuste keuze: “De kunst van wijn maken zit in het mengen van verschillende cépages”, zegt hij. “Het is als een schilder die zijn kleuren eerst mengt op een palet om er een mooi schilderij van te maken. Ik denk niet dat wij ooit op Kefraya een wijn zullen maken van slechts één enkel ras.”

Het resultaat van al dat mengen is een wijn die heel rijp zwart fruit offreert en tegelijk een verleidelijke kruidigheid etaleert. In de mond is hij verrassend fris en goed gestructureerd met mooie, rijpe tannines: een wijn die het prima doet bij gegrild vlees of een kruidige schotel. Of bij Libanese “mezze”, natuurlijk…

 

Privacyverklaring - INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF